Hlavní obsah

Metanol má 21. oběť, zemřela žena z Českého Těšína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už jednadvacet osob zemřelo v Česku na otravu metanolem, přes třicet je jich po celé České republice kvůli intoxikaci metanolem hospitalizováno. Zatím policie obvinila v souvislosti s touto kauzou 23 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečný alkohol zabil již přes dvě desítky lidí.

Článek

Žena, která se metanolem otrávila v Českém Těšíně, ležela od pátku v kritickém stavu v Nemocnici Podlesí v Třinci, v neděli večer byla po dohodě s rodinou převezena do Ostravy a ještě téhož dne zemřela.

V neděli zemřel v přerovské nemocnici třiašedesátiletý muž z Kojetína. Některá média uvádí, že zemřel na otravu alkoholem, ale tisková mluvčí nemocnice v Přerově tuto informaci v pondělí popřela. Muže v nemocnici léčili s otravou metanolem, kvůli kterému taky zemřel, pitva zatím provedena nebyla.

V Praze přibyl v neděli další otrávený, který podle dostupných informací pil whisky; manželský pár, jenž leží ve Slezské nemocnici v Opavě, zase prý popíjel vodku zakoupenou na tržišti, muž a žena však nevědí, zda ji koupili v Českém nebo Polském Těšíně. Muž na Blanensku prý koupil smrtící alkohol přes internet.

Na Olomoucku pátá oběť

Metylalkohol má na svědomí v Olomouckém kraji už pátou oběť. Stal se jí zmíněný muž z Kojetína, který zemřel v přerovské nemocnici. „Nalezli ho v pátek ležet v bezvědomí na přerovském nádraží, odkud ho dovezli k nám do nemocnice. Byl v kritickém stavu a s nepříznivou prognózou, která se bohužel potvrdila,“ řekla v neděli Právu mluvčí přerovské nemocnice Hana Szotkowská.

Dodala, že stav ženy (52) z Brodku u Přerova, kterou tam přivezli v pondělí, se zlepšil natolik, že již byla propuštěna do domácího léčení a z otravy závadným alkoholem vyvázne bez trvalých následků. V Olomouckém kraji již nikdo další v nemocnici kvůli pančovanému alkoholu není.

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně je stále hospitalizovaných deset lidí a nikdo není v ohrožení života. „Stav všech těchto pacientů je stabilizovaný,“ řekla Právu v neděli mluvčí nemocnice Karla Havlíková. V obou krajích policisté kvůli závadnému alkoholu obvinili již sedm lidí. Sedm na Zlínsku a dva na Olomoucku.

Pil prý whisky

V pražské nemocnici přibyl v neděli kolem poledne další otrávený metanolem. Podle informací policie se jedná o 58letého kamaráda 30letého muže, který byl hospitalizován s otravou už v pátek. „V průběhu vyšetřování se podařilo zjistit především místa, kde muži společně popíjeli. Navíc se objevil další jejich kamarád, který ale odmítá přes veškerá upozornění lékařů odběr krve a mohl by být dalším ohroženým, pokud nevyhledá lékařskou pomoc,“ informovala mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Nový pacient je z Prahy 5 a je zatím hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Jak pro ČTK uvedla ředitelka VFN Dana Jurásková, v neděli odpoledne byl pacient při vědomí, komunikoval však jen velmi obtížně. Přesto se podařilo zjistit, že údajně pil whisky. Lékaři okamžitě zahájili léčbu, neboť měl muž v těle vysokou dávku metanolu.

Manželé, kteří jsou od nedělního rána ve Slezské nemocnici v Opavě, se otrávili metanolem, jak potvrdily expertizy. Muž a žena ve věku 74 a 70 let uvedli, že pili vodku, kterou už před časem koupili na tržišti v Polsku. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Daniel Svoboda. "Manžel včera okolo páté hodiny ranní zavolal záchranku, protože jeho ženě bylo špatně. Teď jsou na jednotce intenzivní péče. Nevypili toho ale moc, takže by neměli mít žádné vážnější problémy, ani by jim neměly hrozit trvalé následky,“ řekl Svoboda.

Dalšího pacienta, u něhož se potvrdila otrava metanolem, přijala v sobotu Nemocnice Třinec. „Pacient je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života,“ řekl ČTK zástupce primáře ARO David Míra.

V sobotu kolem půl osmé ráno převezla rychlá záchranná služba do Nemocnice Boskovice v blanenském okrese 38letého muže z nedaleké obce. Analýza potvrdila podezření na otravu metylalkoholem. Oznámila to jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Kupoval na síti

Ještě v sobotu lékaři označovali stav pacienta jako kritický, o den později se ho podařilo stabilizovat. Lék nechali dovézt z Fakultní nemocnice v Olomouci. Pacient však zůstává na anesteziologickoresuscitačním oddělení, lékaři mu provádějí dialýzu. Policejní mluvčí tlumočila v souvislosti s touto kauzou důrazné varování občanům.

Policie totiž zjistila, že poškozený muž měl konzumovat slivovici, kterou si objednal z internetu. „Podezřelý destilát byl nabízen uživatelem veselypetr@atlas.cz prostřednictvím internetových stránek Bazoš a Annonce, vyloučit však nemůžeme ani další webové stránky. Prodejce nabízel ‚výbornou domácí slivovici za 230 Kč/litr‘ i na vývěskách v obchodních domech Tesco a Kaufland v Uherském Brodě. Destilát distribuoval v PET lahvích, vyloučit však nelze ani jiné obaly. Doručování probíhalo buď poštou, nebo po domluvě prostřednictvím osobního odběru,“ uvedla Vedrová.

Policisté proto důrazně varují občany, kteří si takto alkohol objednali, aby jej nekonzumovali a ozvali se na linku 158. Pokud někdo takový alkohol požil, měl by neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. V neděli se pak údajného prodejce otráveného alkoholu přes internet podařilo policii zadržet.

Na jihu Moravy je boskovický případ otravy metylalkoholem již třetím. Minulé úterý zemřel ve znojemské nemocnici 42letý muž z Havířovska, v Nemocnici Kyjov na Hodonínsku leží 29letý muž z Veselí nad Moravou, jeho mozek je však nenávratně poškozen.

Muž, který dostal jako první Fomepizol, je už doma

Muž otrávený metylalkoholem, který jako první v Česku dostal norský lék Fomepizol, byl v neděli propuštěn z Městské nemocnice Ostrava.

Otrava metanolem pětapadesátiletému muži z Ostravy-Michálkovic nezpůsobila žádné trvalé následky, ale kromě norského léku za to vděčí více okolnostem. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Jiří Maléř.

Muž byl hospitalizován v pátek, přestože neměl žádné příznaky otravy metanolem, jako je ztráta zraku a podobně. Na otravu však zemřela jeho družka a předpokládalo se, že konzumovali stejný alkohol.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám