Hlavní obsah

Metanol, který zabíjí, nevznikl špatným pálením, potvrdila inspekce

Metanol, kterému už padlo za oběť v České republice deset lidí, není produktem destilace či fermentace. Vyloučila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle ní není možné, aby při výrobě lihovin vzniklo tolik metylalkoholu například nekvalitním pálením.

Foto: Policie ČR

Etikety lahví, které obsahovaly padělané nápoje s obsahem metanolu

Článek

"Z technologického hlediska je prakticky vyloučeno, aby byly destiláty nebo lihoviny při výrobě kontaminovány takovým množstvím metanolu, které akutně ohrožuje zdraví či přímo život," uvedl ředitel Kontrolní a právní sekce SZPI Martin Klanica.

Inspektoři nyní zadržený alkohol testují. Protože je vzorků příliš mnoho, testuje se i v laboratořích určených pro kontrolu potravin.

Likérka: etiketa je osm let stará

"Velice ostře se ohrazujeme proti spojení naší likérky s kauzou otráveného lihu. Na láhvích, v nichž se podle policie nacházel metanol, jsou naše etikety, které jsme používali před sedmi až osmi lety," uvedl Jakub Němec z likérky Pod Skalkou, jejíž etiketa byla na jedné z lahví s otráveným alkoholem.

"Se současným dodavatelem etanolu spolupracujeme již řadu let a nikdy přes řadu kontrol celního úřadu jsme neměli sebemenší problém s jeho kvalitou. Ovšem po mediální kampani se veřejnosti toto vysvětluje jen těžko," konstatoval Němec a dodal, že kauza by mohla poškodit pověst firmy.

Muž z Havířova ve vazbě

Je možné, že výrobce přidal do alkoholu čistý metylalkohol, který se používá například při výrobě paliv nebo jako rozpouštědlo. Teoreticky je jím však možné pančovat alkohol, protože má stejnou vůni a podle chuti nejde nijak poznat. Do ČR se dováží.

Každý alkohol jistý obsah metanolu má, přípustná je ale hodnota maximálně 15 gramů na litr čistého alkoholu. To znamená, že například ve 40% pálence může být maximálně šest gramů metanolu.

V souvislosti s otravou několika lidí metylalkoholem policie zatím obvinila jen 36letého muže z Havířova na Karvinsku. Muže policie viní z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Obviněný je ve vazbě. Právě proto, že v Moravskoslezském kraji byl obviněn první a zatím jediný člověk, dozorují celý případ policisté z tohoto regionu.

Metylalkohol se objevil v malých barelech či lahvích s označením vodka nebo tuzemák, odkud ho prodejci nalévali, respektive prodávali zákazníkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám