Hlavní obsah

Města bojují proti plivání a žvýkačkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Proti plivání, znečišťujícímu nejen veřejná prostranství, ale i napomáhajícímu šíření různých chorob, začínají mnohá města pod hrozbou pokut táhnout do boje. Vyhláškami trestají plivání na veřejném prostranství v Karviné, Přerově, Karlových Varech a v dalších místech.

Článek

"Pokuty za plivání na veřejném prostranství uplatňujeme, ale nejsem schopen říci, kolik takových pokut bylo a v jaké výši. Samozřejmě že za každé odplivnutí není pokuta. Lidé si však většinou stěžovali na mládež, která sedí na lavičkách a neustále kolem sebe plive. Tady to řešíme jako přestupek proti vyhlášce," uvedl zástupce ředitele Městské policie v Karviné Jaroslav Kolek.

V Přerově výslovně zakazuje plivat stejně jako jinak tělesně znečišťovat veřejná prostranství obecně závazná vyhláška o čistotě z roku 1995. Podle vedoucího odboru životního prostředí radnice Pavla Juliše je plivání podle této vyhlášky považováno za přestupek.

"Loni jsme řešili oznámení strážníků na skupinu mladíků, kteří poplivali chodník před jedním z obchodů na Masarykově náměstí. Pokutu ve výši dvě stě korun pak viníci uhradili. Většinou se ale podobné přestupky řeší domluvou na místě," uvedla Jitka Kočicová ze správního odboru městského úřadu.

Strážníci by se strhali

Zákaz plivání na chodníky měli donedávna přímo obsažen v městské vyhlášce obyvatelé Litoměřic. "Klauzuli, že lidé nesmí znečišťovat veřejné prostranství pliváním na chodníky, jsme tam tehdy dali schválně - aby se lidé nad sebou zamysleli. Když jsme zhruba před rokem a půl vyhlášku novelizovali, tak jsme to vyndali," potvrdil Právu vedoucí odboru životního prostředí Pavel Gryndler. "Ale ne, že by se extra polepšili,"dodal s úsměvem.

Město Brno má sice svoji vyhlášku zakazující znečišťování veřejného prostranství, na jejímž základě by bylo možné trestat i plivání na zem. Výslovně však ve vyhlášce plivání zmíněno není. "Nemělo by to ani smysl, to by se naši strážníci museli strhat," zažertoval mluvčí brněnské Městské policie Vít Cvrček

Pogumované chodníky

Mnoho radnic zlozvyk plivání spojuje s další metlou měst, a to jsou vyplivnuté žvýkačky. Nejen že chytají boty do lepkavé pasti, ale hlavně mnohdy brání běžnému čištění chodníků.

"V Lovosicích platí vyhláška o čistotě města, kde je obecně zakázáno jakkoli znečišťovat veřejná prostranství, ale jmenovitě tam plivání uvedené není. Po pravdě řečeno, větší problém než s pliváním na chodníky máme s odhazováním žvýkaček na veřejná prostranství," svěřil se Právu starosta Lovosic Jan Kulhánek.

"Pouhé plivání nepředstavuje prakticky žádné znečištění, horší je to s pliváním žvýkaček, kvůli kterému jsou chodníky v některých místech doslova pokryty gumovým povrchem. Ten se téměř nedá odstranit, ať s tím děláme cokoli," komentoval současný stav jeden ze zaměstnanců firmy, která se stará o úklid chodníků v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám