Hlavní obsah

Měření potvrdilo zvýšené zdravotní riziko u objízdných tras nedokončené D8

Právo, Aleš Pelikán
Ústí na Labem

Měření Zdravotního ústavu ve Velemíně a Lovosicích na objízdných trasách nedokončené dálnice D8, které si objednal Ústecký kraj, potvrdilo zvýšené zdravotní riziko pro místní občany. V obou lokalitách byly prokázány vysoké koncentrace prašného aerosolu blížící se, nebo dokonce překračující roční limitní hodnoty.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Nedávný protest obyvatel Velemína za dokončení D8

Článek

Podle vedení kraje ovlivnily navíc měření velmi dobré rozptylové podmínky, na začátku srpna totiž téměř každý den pršelo a foukal vítr. Skutečné hodnoty škodlivin se tak mohou při dlouhodobějším měření ukázat ještě jako výrazně vyšší.

Ve zhruba týdenním měření na každém místě byla jak ve Velemíně, tak v Lovosicích zjištěna v ovzduší řada rizikových látek. Podle Pavla Šubrta ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem bylo s použitím specifických analytických nástrojů prokázáno, že pochází z dopravy.

„Z hlediska zdravotních dopadů jsou nejvýznamnější jemné prachové částice, které obsahují nebezpečné karcinogeny, jako jsou dioxiny a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH a nitro-PAH). Jejich koncentrace i za podmínek proběhlých měření, kdy atmosféra byla mimořádně účinně vymývána, byly z hlediska dopadu na zdraví obyvatel významné,“ uvedl Šubrt.

„Výfukové plyny obsahují velkou škálu škodlivin, které spolu s ostatními faktory ovlivňujícími zdravotní stav organismu a majícími negativní zdravotní dopady mohou při dlouhodobém působení vyvolat závažné, často i nevratné změny nejenom v oblasti dýchacího ústrojí,“ okomentoval výsledky měření Pavel Reiterer, primář Oddělení plicních nemocí a TBC Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Hejtmanství požaduje termín dostavby

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) věří, že výsledky měření přinesou další pokračování studie, po níž by už ale měla podle ní následovat studie ministerstva životního prostředí a zdravotnictví.

„Společně s občany Ústeckého kraje také očekávám, že ministerstvo dopravy v co nejkratší době uvede jasný a nezpochybnitelný termín, kdy bude dokončen poslední úsek dálnice D8. Po příslušných ministerstvech budu rovněž požadovat rychlá a konkrétní opatření, která povedou ke snížení negativních dopadů nadměrné dopravy na občany obcí, kterými vedou objízdné trasy za nedokončený úsek dálnice D8,“ uvedla Vaňhová.

Kraj za měření utratil zhruba 400 tisíc korun. Podle hejtmanky kraj nyní zpracuje pro občany informační leták s desaterem rad, jak eliminovat zdravotní rizika.

S výsledky měření a vyplývajícími zdravotními riziky seznámí hejtmanka občany dotčených obcí na společném setkání ve čtvrtek v tělocvičně Základní školy ve Velemíně. Pozvánku na setkání s občany obdržel například ministr dopravy Vít Bárta (VV), Miroslav Patrik, poradce ministerstva dopravy a předseda hnutí Děti Země, které stavbu dálnice napadá soudními žalobami a zástupci Zdravotního ústavu a Ředitelství silnic a dálnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám