Hlavní obsah

Měl jsem přijet dřív, chválil si Babiš informace od Orbána

Novinky, ČTK, jam, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) si po pátečním jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem v Budapešti posteskl, že nenavštívil Maďarsko již loni na podzim. Uvedl, že Maďarsko poskytlo české straně mnoho informací ohledně řešení epidemie koronaviru.

Foto: MTI

Český premiér Andrej Babiš (ANO) s maďarským protějškem Viktorem Orbánem při návštěvě Budapešti

Článek

„Lituji jen, že jsem nepřišel už minulý rok. Měl jsem tu být už v listopadu,” řekl Babiš v reakci na Orbána, který uvedl, že země začala možný nedostatek vakcín, o něž je nyní enormní zájem, řešit již během podzimu.

„Ten, kdo je rychlý, zachraňuje životy. Kdo je pomalý, ztrácí je. Nemůžeme proto čekat na Brusel. Nejsme tu od toho, abychom kritizovali Brusel, ale abychom vyřešili, jak zabezpečit dostatek vakcín,” uvedl Orbán.

Jsme na hraně, hrozí katastrofa, varují Blatný s Babišem. Hospitalizovaných ale výrazně ubylo

Domácí

„Společně jsme konstatovali, že nejlepší vakcína je samozřejmě bezpečná pro zdraví našich občanů,” řekl Babiš. Zároveň je však podle něj důležité mít preparáty hned k dispozici.

„Získali jsme strašně moc informací ohledně toho, jakým způsobem Maďarsko řeší pandemii, jakým způsobem vymáhá opatření, jakým způsobem funguje hygiena a jakým způsobem maďarská vláda řeší i vakcíny, které nejsou jenom v Evropské unii,” dodal.

Zabezpečování vakcín na evropské úrovni je podle Orbána pomalé. Uvedl, že české delegaci Maďaři sdělili veškeré možné informace. „Žádná tajemství jsme si nenechali pro sebe,” uvedl.

Maďarsko nakoupilo čínskou vakcínu, nechá si ji dát i Orbán

Koronavirus

Zmínil, že občané jeho země jsou disciplinovaní v dodržování protikoronavirových opatření. Od počátku března by podle Orbána Maďarsko chtělo přistoupit k uvolňování některých restrikcí, pokud to situace dovolí.

Maďaři nasadí ruskou vakcínu

Podle smlouvy z ledna má Rusko Maďarsku dodat během tří měsíců dva miliony dávek, což bude stačit k naočkování milionu lidí. Maďarský úřad pro kontrolu léčiv vakcínu schválil, na úrovni Evropské unie se tak zatím nestalo.

Zdravotníci v Maďarsku možná začnou příští týden očkovat ruskou vakcínou proti covidu-19, řekl v pátek Orbán maďarskému státnímu rozhlasu.

Zůstaňte doma, vyzval Čechy Blatný

Domácí

Babiš uvedl, že pokud by Česko mělo možnost získat i jinou než v EU schválenou vakcínu, mohlo by zvážit podobný postup jako Maďarsko.

„Vakcína není o politice. Je to o bezpečnosti, o zdraví,” poznamenal. Podmínečnou registraci v Maďarsku získala také vakcína čínské firmy Sinopharm.

„O ruské i čínské vakcíně jsem s paní kancléřkou (německá kancléřka Angela Merkelová) mluvil a jednoznačně i ona vyzývá k tomu, aby tato vakcína byla schválena v EU,” poznamenal český premiér.

První vakcína AstraZeneca dorazí zítra, očkování začne od pondělí

Koronavirus

Babiš a jeho expertní tým v pátek jednali mimo jiné o zkušenostech s lékem Bamlanivimab proti onemocnění covid-19 od společnosti Eli Lilly. Maďaři podle předsedy české vlády zakoupili 3881 dávek.

Česko by mělo prvních 500 dávek obdržet v únoru. Lék má omezit množství viru v těle a zamezit těžšímu průběhu nemoci.

Prymula: Lék od Eli Lilly je průlom

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám