Hlavní obsah

Medvědice se přesunula z Beskyd na Hukvaldy

Právo, plk
Aktualizováno

Medvědice, kterou před čtyřmi dny odchytili a po nasazení monitorovacího obojku zase vypustili ochránci přírody poblíž Lysé hory se přesunula z Beskyd na Hukvaldy. Na místě ji zahlédli turisté.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

O přítomnosti medvěda poblíž hukvaldské obory byla informována policie, správa hukvaldské obory i vedení vesnice.

„Určitě není potřeba vyvolávat paniku, rozhodně je ale na místě jistá opatrnost. Šelma se totiž pohybuje poblíž místa, které přitahuje výletníky. Pokud lidé vědí, že setkání s touto šelmou někde hrozí, musí být obezřetní,“ upozornil moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) s tím, že kraj je v kontaktu s expertem z Mendelovy univerzity, se kterým spolupracuje i Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

„Je to odborník na medvědovité šelmy, který všechny dostupné informace i výstupy z monitorovacího obojku vyhodnocuje a v případě potřeby je schopen zasáhnout,“ ujistil.

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Ochránci zvíře uspali, nasadili mu obojek a následně ho vypustili.

Medvěd, který se ze srdce Beskyd přesunul do okolí rodiště Leoše Janáčka, je přísně chráněný. Pohybuje se v porostech mimo otevřenou krajinu, hlavně v nočních hodinách. Během dne s největší pravděpodobností spí. Přesto se mají turisté pohybovat pouze po značených trasách.

„Nejdůležitější je zachovat klid. Vyhnout se přímému pohledu do očí, zůstat stát a nechat medvěda odejít. Rozhodně není vhodné utíkat,“ doporučil vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Jan Filgas a dodal, že chovatelům doporučuje zabezpečit hospodářská zvířata.

V případě, že lidé medvěda zahlédnout, mají informovat policii, krajský úřad nebo Správu CHKO Beskydy na čísle 571 654 293.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám