Hlavní obsah

Maturity nebudou, pokud se školy do června neotevřou, schválili poslanci

Novinky, ber
Praha

Přes odpor některých opozičních stran schválili poslanci návrh zákona z pera ministra školství Roberta Plagy (ANO) na zrušení maturit, pokud by se školy neotevřely před 1. červnem. Pokud se školy do té doby otevřou, budou se maturity konat 21 dní po jejich znovuotevření. Návrh na změnu zákona musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Foto: ČTK

Robert Plaga

Článek

„U maturit bude klíčové, zda se školy otevřou do 1. června 2020. Pokud ano, budou maturity probíhat sice ve zjednodušené, ale obdobné podobě jako každý rok,“ vysvětloval poslancům Plaga.

Prázdniny budou, maturitní zkoušky možná ne, řekl ministr

Koronavirus

Maturity se v tomto případě uskuteční 21 dní po znovuotevření škol. Ze společné části se pak vypustí písemná část z českého a cizího jazyka.

Pokud ale budou školy zavřené ještě 1. června, budou maturity zrušeny. Maturitní vysvědčení potom studenti získají podle průměru z předchozích tří pololetních vysvědčení. Pokud by žák v posledním ročníku v pololetí neprospěl, škola by mu měla umožnit vykonání komisionálního přezkoušení.

Maturity budou po návratu studentů do škol, navrhne Plaga

Koronavirus

Zástupci opozice navrhovali, aby maturity v takovém případě probíhaly na konci srpna nebo začátkem září. To neprošlo.

„Považuji to za nešťastné řešení, můžeme ho použít v naprosto mezní situaci, například kdyby se nepovedlo obnovit docházku do 1. září. Určitě je možné využít ke konání maturitní zkoušky poslední týden v srpnu nebo první týden v září,” uvedl Marek Výborný (KDU-ČSL). V tom ho podpořili i někteří poslanci vládní ČSSD.

Opoziční strany nesouhlasí se zrušením maturitní zkoušky

Domácí

Novela zákona také upravuje termíny přijímacích zkoušek na střední školy. Ty by se měly uskutečnit 14 dní po znovuotevření škol. Testy budou mít stejnou formu jako v minulých letech, budou se ale psát pouze v jednom termínu. Plánované byly původně termíny dva.

Sněmovna kývla na všechna vládní opatření proti koronaviru

Koronavirus

Novelu zákona musí ještě schválit Senát, který by ji měl projednat do konce týdne. Podepsat ho musí také prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám