Hlavní obsah

Matěj aktivně sportoval, nyní se pere se zákeřnou nemocí

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Chomutovská radnice ve spolupráci se studentským parlamentem vyhlásila sbírku pro nemocného dvanáctiletého Matěje Volfa, který se léčí na onkologickém oddělení nemocnice v Praze-Motole.

Foto: Archiv rodiny

Radnice Chomutova vyhlásila pro nemocného dvanáctiletého Matěje Volfa sbírku.

Článek

Matěj závodně plaval, bavila ho horská cyklistika, hrál florbal. Aktivně sportoval do okamžiku, než mu lékaři letos v lednu diagnostikovali zákeřnou nemoc. Od té doby podstoupil náročnou a dlouhou chemoterapeutickou léčbu.

Následovala radioterapie. Na sport, školu a kamarády musel zapomenout, s rouškou přes ústa tráví nyní většinu času doma.

„Matěj má po sérii chemoterapií a radioterapií oslabený imunitní systém a snížený obsah destiček i krvinek v krvi. Z toho důvodu je dost unavený, a tak tráví nejvíc času odpočinkem a spánkem. Učení věnuje spolu s maminkou zhruba dvě až tři hodiny denně, místo tělocviku chodíme na krátké procházky s pejskem, pokud to počasí dovolí. Zbytek volného času tráví sledováním televizních dokumentárních pořadů o přírodě a pročítáním pohledů se vzkazy, které mu posílají lidé z celé republiky a mnoha zemí světa, kterých už mu přišlo neuvěřitelných 1600. Večer tráví zhruba hodinku chatováním se svými kamarády na Facebooku nebo hraním her,“ řekl Právu Matějův otec Miroslav Volf.

Foto: Archiv rodiny

Dvanáctiletý Matěj na mistrovství Evropy tahačů v Mostě

Podstatná část léčby v Motole byla ukončena. „Kromě následné takzvané udržovací léčby nám další možnost léčby nabídnuta nebyla,“ posteskl si Matějův otec, který tak pro syna začal hledat možnosti další léčby v zahraničí.

Naději v podobě alternativní terapie našli na soukromé klinice v Německu.

„Léčba formou takzvané biologické chemoterapie spočívá ve velkém zvýšení vitamínu B17 v těle a následném pravidelném podávání enzymu po dobu šesti týdnů. V případě úspěchu a po dokončení této léčby bude Matěj brát po nějakou dobu další potřebné léky,“ přiblížil pan Volf průběh terapie.

Pokud nenastanou u Matěje komplikace, mohla by být léčba zahájena už v lednu. Pojišťovny ji ale nehradí. Stojí 11 tisíc eur – bez nákladů za ubytování pro chlapce a jeho doprovod. Rodina doufá, že se jí podaří Matějovi nákladnou léčbu uhradit právě s pomocí finanční sbírky.

Chomutovská radnice založila na pomoc Matějovi transparentní bankovní účet 16060227/0100 a nechala do městských organizací umístit zapečetěné pokladničky s informačním letáčkem, aby případní dárci věděli, na co přispívají.

Foto:

„Vybrané peníze budou použity výhradně na nákladnou léčbu v zahraničí. Sbírka je konána prostřednictvím škol a školských a předškolních zařízení. Přispět je možné rovněž do pokladniček na magistrátu, staré radnici a ve vybraných sportovních zařízeních a školách,“ informoval Právo mluvčí města Jan Rödling s tím, že sbírka potrvá do konce prosince.

Rodina předem děkuje všem dárcům s vírou, že i s jejich přispěním se Matěj zcela vyléčí a bude se moci vrátit ke svým sportům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám