Hlavní obsah

Marvanová: Za primátora budeme chtít Pospíšila

Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednávání o nové pražské koalici se nejdříve povede kolem programu a až poté se strany vrátí k debatě o obsazení postů ve vedení města. První jednání je v plánu na čtvrtek. Novinkám to v úterý potvrdila šéfka vyjednávacího týmu za Spojené síly pro Prahu Hana Marvanová. Post primátora si zatím nejhlasitěji nárokují Piráti. Spojené síly budou podle Marvanové prosazovat za primátora šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila.

Foto: Petr Horník, Právo

Hana Marvanová

Článek

„Budeme argumentovat jeho profesionalitou a zkušeností, ale věřím v rozumný přístup všech, že se kvůli personáliím vyjednávání nezablokuje,“ řekla Právu Marvanová.

„Až bude dohoda o programu, pak teprve bude debata o personáliích a vrátíme se k otázce o osobě primátora a o jednotlivých gescí,” potvrdila Novinkám.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do zastupitelstva v Praze

Stejně tak hovoří lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský. Ten dokonce prohlásil, že je ochoten se vzdát ambicí na křeslo primátora, i přesto že získal nejvíce preferenčních hlasů. [celá zpráva]

Ani podle Pirátů by na personáliích koaliční jednání pohořet neměla.

Marvanová: Na jednáních vládne dobrá nálada

Trojstranná jednání o programu mezi Piráty, Prahou sobě a Spojenými silami pro Prahu o programových prioritách začnou ve středu odpoledne. Na úterní organizační schůzce se na tom shodli zástupci všech tří uskupení.

„Sešli jsem se na koordinační schůzce ke svolání programových skupin, což by se mělo odehrát během středy až pátku. Na schůzce panovala velmi dobrá nálada,” uvedl Marvanová s tím, že do konce týdne by strany měly porovnat své programy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kandidát Pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib a kandidátka hnutí STAN Hana Marvanová.

„Jsou tam body, které jsou obecně obtížnější jako doprava, bydlení nebo hospodaření města,” dodala ale s tím, že zásadnější problémy v programech nevidí.

Ani lídr Pirátů Zdeněk Hřib nevidí výraznější překážky. „Z předvolebních debat jsem zaznamenal tři místa, kde jsme se lišili. Zaprvé jde o ručení města za hypotéky, stavba koncertní síně a třetí věc je postoj k muzeu totalitních režimů, kde jsme řekli, že chceme vidět nějaký konkrétní projekt. Troufnu si ale tvrdit, že žádná z nich není neřešitelná,” řekl v rozhovoru Novinkám.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský (uprostřed) a kandidát Pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib (vpravo) při setkání novináři 7. října 2018 v Praze po jednání o možné povolební spolupráci v pražském zastupitelstvu. Vlevo je Adam Scheinherr z Prahy sobě.


Podrobně rozpracovaný program, co se týče bydlení, dopravy, školství, zdravotnictví, kultury i životního prostředí má již i hnutí Praha sobě, které již před volbami představilo i jednotlivé garanty pro jednotlivé gesce. [celá zpráva]

Spojené síly pro Prahu jsou jednotné

Pospíšil v neděli Novinkám řekl, že Spojené síly budou vyjednávat i s ODS. [celá zpráva] V pondělí ale uvedl, že pro toto jednání není důvod. [celá zpráva]

Marvanová Novinkám uvedla, že na pondělním večerním jednání nově ustaveného zastupitelského klubu Spojených sil byl názor zcela jednoznačný. „Návrh byl jediný a bylo o něm rozhodnuto během tří minut. Jediná varianta, o které chceme jednat a vidíme ji jako nejlepší, je jednání s Piráty a Prahou sobě,” dodala s tím, že voliči dali jasný signál, že chtějí změnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám