Hlavní obsah

Marťan byl z Paroubkova mítinku vyveden nezákonně

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Na mítink ČSSD s Jiřím Paroubkem v Litoměřicích přišli i dva lidé převlečení za Marťany. V ruce drželi transparent se sloganem "Chceme se s vámi spojit" a na oblečcích měli rudou hvězdu. Jak zachycuje video u článku, jednoho z nich vyvedli muži v černých brýlích. To ale odporuje zákonu, právo vyvádět lidi z mítinku má totiž jen policie.

Článek

Na mítincích ČSSD tak mohou porušovat zákon nejen vrhači vajíček, ale také lidé označovaní Lidovým domem za sympatizanty strany. Ve skutečnosti jde o svalovce v černých brýlích, kteří se objevili například na dřívějším mítinku v Kladně nebo právě v pondělí v Litoměřicích a vystupují proti odpůrcům Jiřího Paroubka. Nejde přitom o běžné účastníky soc.dem mítinků ani zaměstnance Lidového domu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vyvedení Marťana z mítinku ČSSD

Právem oslovený advokát Josef Doucha je přesvědčený, že zasahující muži jednali protizákonně. „Podle mého názoru je vyvedení těch lidí porušením jejich práv a tedy i zákona. Mohlo by to být klidně i omezování osobní svobody, což je trestný čin. Na to v žádném případě žádná ochranka nemá nárok,“ myslí si Doucha.

Právo vyvádět občany, kteří průběh mítinku narušují hlasitými výkřiky či hesly směřujícími proti řečníkům, má podle něj pouze policie, nikoli najatá ochranka. Ta totiž nemá žádné pravomoci a může postupovat pouze v mezích, jaké má kterýkoli jiný běžný občan.

„Každý může samozřejmě vyjádřit svůj názor. Pokud ho vyjadřuje takovým způsobem, že tím narušuje veřejný pořádek, tak pravomoc proti němu má policie či strážníci, ale ne nějaký občan v černých brýlích,“ míní Doucha.

Reklama

Související články

Paroubek na mítinku odkopl plato vajec

Předseda ČSSD ve čtvrtek na mítinku strany v Písku nevydržel další narážku na vajíčkové útoky a kopl do plata šesti vajec, které mu dal jeden z účastníků....

Výběr článků

Načítám