Hlavní obsah

Marksová: Ohrožena se necítím

Právo, nig

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek odeslal svým spolustraníkům dopis, v němž avizuje změny ve svém týmu. Podle některých hlasů uvnitř sociální demokracie neumí úspěchy v resortu správně prodat ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Ta se však ohrožena necítí, řekla v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Bohuslav Sobotka chce provětrat svůj vládní i stranický tým. Zaskočilo vás to jako ministryni práce a místopředsedkyni ČSSD?

Ani ne. Premiér v podobném duchu nemluví poprvé. Už loni v létě na jednání ÚVV říkal, že tým ČSSD ve vládě musí zařadit vyšší rychlost a že ve vládě chce dravé štiky, nikoli líné spokojené kapry. Pravidelně jsme hodnotili i mediální výstupy. Jeho dopis tedy není žádným bleskem z čistého nebe.

Navíc jeho velká část již zazněla na jednání klubu po volbách, i když tam to slyšela jen malá část straníků. Bohuslav Sobotka jako předseda strany i jako premiér má plné právo vyměnit kohokoli kdykoli. A ani to nemusí nijak odůvodňovat.

Cítíte se ohrožena ve své funkci?

Necítím. Je to právo premiéra rozhodnout, s kým bude spolupracovat. A víc to nechci nijak komentovat.

Budete na sjezdu obhajovat i funkci místopředsedkyně ČSSD?

S největší pravděpodobností ano.

Podle premiéra jsou někteří ministři unaveni. Postřehla jste to u někoho?

To jsem nezaznamenala. Ale přiznám se bez mučení, že po volební kampani, kdy jsem objížděla celou republiku, jsem měla dost. Ale to už je pryč.

Dokážete obhájit svou práci ve vládě?

Vždycky se dá udělat něco líp. Ale priority z programu vlády postupně plníme. Např. jsme udělali úpravy důchodů, na sociálním bydlení zatím stále pracujeme. To je obrovský komplex. Jestli je nevůle velké části obcí starat se o své lidi, tak s tím já nic nenadělám. Všichni pracujeme, plníme program, stranický i koaliční. Když ale máme proti sobě osobu, která si klidně přivlastňuje výsledky naší práce, je to těžké. Podle mě ta velká změna musí být také v komunikaci navenek. Musíme přidat. To je jasné, ale my žádná média nevlastníme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám