Hlavní obsah

Mareše by v čele NBÚ mohl nahradit Fenyk

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nad ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Janem Marešem se stahují mračna. Premiér Jiří Paroubek zvažuje jeho odvolání. Právu to potvrdily dobře informované zdroje. Premiér si dal čas na rozmyšlenou do zasedání vlády ve středu večer.

Článek

Do čela úřadu by mohl nastoupit odstupující náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk. Ten na zastupitelství zůstává do konce února.

Mareš se včera nevyjádřil, že by sám odstoupil. Ve svém prohlášení popřel, že byl ve spojení se skupinou kolem obviněného konkurzního soudce Jiřího Berky.

Na Marešově zvažovaném odvolání ale podle všeho mnoho nezměnila ani jeho včerejší schůzka s Paroubkem, který šéfa NBÚ povolal z dovolené na Úřad vlády kvůli zveřejněným informacím o jeho stycích s Vladimírem Větrovcem, jedním z hlavních aktérů Berkovy aféry.

"V průběhu tohoto týdne se rozhodnu," řekl po schůzce premiér na dotaz Práva, zda je Mareš na odvolání. Podle Paroubka by měl ředitel NBÚ své počínání vysvětlit veřejnosti, pokud věc byla jinak, než jak ji vylíčila televize. ČT v neděli například citovala z policejních odposlechů, kdy měl Mareš radit Větrovcovi, jak najít cestu k prezidentu republiky.

"To, co mně (Mareš) říkal, má vcelku logiku, ale budu sledovat tu věc dál i v souvislosti s jinými záležitostmi," poznamenal ke schůzce premiér.

Dodal, že ho zneklidnilo zveřejnění odposlechů a informací z vyšetřovacích a soudních spisů. Očekává proto, že se tím "se vší vážností budou zabývat ministerstva spravedlnosti a vnitra, případně orgány činné v trestním řízení".

Ještě včera dopoledne, před schůzkou s ředitelem NBÚ, premiér na dotaz Práva, zda může potvrdit informaci, podle které by mohl Mareše nahradit žalobce Fenyk, odpověděl: "V tuto chvíli je to předčasné, k tomu se nebudu vyjadřovat."

Skoupý na odpověď byl i sám Fenyk. Na otázku Práva, zda mu premiér nabídl funkci ředitele NBÚ, a pokud ne, zda by takovou nabídku případně přijal prohlásil: "Žádnou odpověď ode mně na toto téma nedostanete."

Severa: je to horší, než se zdálo

Setrvání Mareše v čele klíčového bezpečnostního úřadu, který je neoficiálně označován za další tajnou službu, považují někteří odborníci i politici za bezpečnostní riziko.

NBÚ má kromě správy utajovaných informací na starosti bezpečnostní prověrky lidí i firem. Na stolech jeho pracovníků se tak shromažďují informace od policie a tajných služeb, které k prověrkám provádějí šetření.

Stejně tak mají jeho zaměstnanci přístup k citlivým osobním informacím vyplývajícím z bezpečnostních dotazníků, jež žadatelé o prověrky vyplňují. Jsou v nich např. údaje o majetku či o stycích v minulosti i současnosti.

Podle člena nově ustavené sněmovní komise pro kontrolu NBÚ a místopředsedy výboru pro obranu a bezpečnost Pavla Severy (KDU-ČSL) je úřad v daleko horším stavu, než se zdálo.

"Bohužel se obávám, že pod povrchem se děje ještě více problémů, o kterých mnozí zatím nechtějí veřejně hovořit," řekl Právu.

Připomněl, že Mareš už v minulých dnech nedokázal při jednání výboru odpovědět na některé otázky poslanců. "Myslím, že by měl rychle zhodnotit situaci a na funkci rezignovat," prohlásil Severa s tím, že celou situací by se měla urychleně zabývat komise.

Mareš již v minulosti, kdy byl obviněn jeho podřízený, sekční šéf Vladimír Šiša z napojení na Berkův gang, odmítl jakoukoli vinu a tím i rezignaci.

Marešův případný nástupce Fenyk patří do okruhu lidí, s nimiž premiér do budoucna počítá. Paroubek to dal najevo poté, co se s ním sešel kvůli důvodům jeho rezignaci na post náměstka nejvyšší státní zástupkyně.

"Vyjádřil jsem přesvědčení, že v blízké budoucnosti s ním budu úzce spolupracovat," sdělil premiér začátkem ledna Právu po schůzce s Fenykem, na které mu vyjádřil podporu. Fenyk zdůvodnil svou rezignaci mj. politizací některých kriminálních kauz ministerstvem spravedlnosti.

Reklama

Související články

DOKUMENT: Prohlášení šéfa NBÚ Jana Mareše

Prohlášení ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jana Mareše k informacím České televize, že byl ve spojení se skupinou kolem obviněného konkurzního...

Výběr článků

Načítám