Hlavní obsah

Manžela jí zabil náklaďák, teď pomáhá ostatním

Před 12 lety se koncem listopadu Mirce Šimkové zhroutil svět. Jejího manžela totiž ráno při cestě do práce srazil řidič menšího nákladního automobilu. Muži jedoucímu na skútru po hlavní ulici na dobře osvětlené křižovatce nedal přednost a ten téměř okamžitě po nárazu zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Už od rána jsem měla špatné tušení, protože mi vždy psával, že dojel do práce v pořádku. Ten den nic,“ popsala osudný den Šimková.

„V půl třetí odpoledne mi přišli policisté říct, že manžel zemřel při autonehodě. V tu vteřinu mi došlo, že celý náš život s dětmi už nikdy nebude jako dřív,” doplnila.

Když lidé usedají za volant, řídí nejen své vozidlo, ale mnohdy i osudy těch, které na svých cestách míjí
Mirka Šimková

Vdova v té době byla na mateřské s tehdy ročním synem, s manželem navíc vychovávala další tři děti, nejstaršímu bylo patnáct. Tehdy tříletá dcera Klárka má navíc spinální svalovou atrofii, onemocnění, při kterém člověku ochabují svaly v těle.

„První roky byly těžké, protože děti byly maličké. Klárka navíc na invalidním vozíku potřebovala nejen mé ruce, ale i ty tátovy. Nezbylo mi ale nic jiného než přijmout, co se stalo. Nějak to zpracovat a kvůli rodině žít dál,“ uvedla Šimková.

Opilá 18letá řidička nabourala autem do stromu. Spolujezdkyně zemřela

Krimi

Řidič náklaďáku, který jejího manžela srazil, se v té chvíli plně nesoustředil na řízení. To, že se řidiči nevěnují řízení, je jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod. Stojí za pětinou z 81 915 havárií, které se staly od ledna do října tohoto roku.

Založila poradnu pro pozůstalé

Celkově v tomto období zemřelo 384 osob, jen letos v listopadu bylo při haváriích usmrceno dalších 39.

Zatím nejčernějším měsícem v tomto roce byl červenec, kdy na silnicích zemřelo 56 lidí.

Po tragické nehodě manžela Šimková spoluzaložila poradnu pro pozůstalé Plzeňskou zastávku, která pomáhá lidem vyrovnat se se ztrátou blízkého.

Kvůli vzteku nezvládl řízení, životem za to zaplatila jeho 16letá kamarádka

Krimi

Poskytuje truchlícím mimo jiné poradenské, psychologické a právní služby. Kromě pozůstalých po dopravních nehodách mají nejvíce klientů z důvodu náhlého úmrtí blízkých na covid či sebevraždy a úmrtí miminka.

„S kamarádkou Zuzannou Pouskovou, které tragicky zemřela dcera, jsme vnímaly, že mezi pomáhajícími organizacemi chybí poradna s experty a terapeuty, kteří si prošli něčím podobným,“ vysvětlila Šimková založení Plzeňské zastávky.

Šimková doufá, že lidé začnou být na silnicích opatrnější.

„Řídit auto je o zodpovědnosti. Když lidé usedají za volant, řídí nejen své vozidlo, ale mnohdy i osudy těch, které na svých cestách míjejí. Je tedy nutné, aby svou pozornost nerozptylovali, třeba mobilním telefonem,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám