Hlavní obsah

Máme se bezkontaktně držet i tyčí? smějí se lidé opatřením v pražské MHD

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Pražský dopravní podnik schytává posměch Pražanů kvůli opatření proti šíření koronaviru. V pondělí totiž oznámil, že soupravy metra a tramvají se budou otevírat v každé zastávce, aniž by lidé museli zmáčknout tlačítko pro otevření dveří. Lidé se však ptají, jestli se mají bezkontaktně držet i tyčí a zda je riziko nákazy v autobusech menší, když jich se opatření netýká.

Foto: Novinky

Otevírací tlačítko u tramvaje v Praze

Článek

„A madel se přidržujte bezkontaktně, prosím,” píše na Facebook Pražské integrované dopravy například novinář Jan Tuna.

S ironickými dotazy ho následují i další uživatelé. „Jakože v tramvajích koronavirus na tlačítkách hrozí a v autobusech ne?” ptá se třeba Ondřej Matěj Hrubeš.

Podle Dopravního podniku hl. města Prahy by takový postup u autobusů vedl ke zpoždění spojů. „U autobusů by stejný krok bohužel vedl k nutnosti prodloužit intervaly, protože bez využití zastávek na znamení by nebylo možné dodržet stávající jízdní řády,” odpovídá DPP na Facebooku.

Další z uživatelů se podivují nad tím, že žádné takové opatření není přijímáno v souvislosti s chřipkovou epidemií. „Že se nic takového neřeší, když je chřipková epidemie, což je každý rok?” reaguje uživatel Thekla Osswald.

DPP: Snažíme se riziko aspoň snížit

Další upozorňují i na to, že dodnes řada Pražanů ani neví, že když tlačítko v metru nebo tramvaji nesvítí, tak se dveře otevírají automaticky a není nutné tlačítko vůbec mačkat.

Dopravní podnik se ale brání, že nejde o to zabránit šíření celkově, ale pouze snížit riziko přenosu. „Jde o to alespoň mírně snížit počet nutných stisků tlačítek v MHD. V rozsahu, který co nejméně ovlivní aktuální provoz,” vysvětluje podnik.

Opatření proti šíření nákazy vyhlásil DPP v pondělí a zatím platí do odvolání a s ohledem na to, jak se podaří šíření viru zastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám