Hlavní obsah

Máme šanci uspět, tvrdí Lipavský o kandidatuře do Rady OSN pro lidská práva

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Česká republika, která chce v Radě OSN pro lidská práva nahradit vyloučené Rusko, má podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) šanci s kandidaturou uspět. Resort nyní pracuje na získávání podpory ve světě.

Foto: Valentyn Ogirenko, ČTK/AP

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

„Myslím si, že máme docela šanci uspět. Nevím o tom, že by kandidoval nějaký jiný stát, což je také dobře,” prohlásil na páteční snídani s novináři ministr Lipavský, jehož resort zahraničí za podáním kandidatury stojí.

Česko chce nahradit vyloučené Rusko v Radě OSN pro lidská práva

Domácí

Rada pro lidská práva (UNHRC) je orgán OSN sdružující 47 států, které volí Valné shromáždění na tři roky, s cílem prosazovat a chránit lidská práva.

Až do začátku dubna bylo členem i Rusko, kvůli válce na Ukrajině, kde jsou ruskými vojáky vražděni a mučeni také civilisté a bombardovány obydlené oblasti, však Valné shromáždění OSN rozhodlo o přerušení ruského členství v radě.

Před dvěma týdny Česko podalo kandidaturu s cílem Rusko v orgánu nahradit.

„Sám jsem byl překvapený, jak to českou veřejnost zaujalo. Ale rozumím tomu, že když nahrazujeme Rusko v Radě pro lidská práva, tak to veřejnost zajímá,” uvedl šéf české diplomacie.

I vzhledem k této symbolice a významu chce ministerstvo zahraničních věcí podle šéfa resortu tento krok a případný nový vývoj důsledněji sdílet s veřejností. Aktuálně se prý snaží vyjednávat ve světě podporu.

Lipavský: Česko chce během předsednictví EU řešit odstřihnutí od ruské ropy

Domácí

„Je potřeba vykomunikovat se světem, že nás podpoří. A na tom teď pracujeme. Tam, kde nemáme ambasády, tak tam potřebujeme někoho, aby se za nás přimlouval. Američanům i Josepu Borrellovi (šéf unijní diplomacie pozn.red.), kterým jsem o tom říkal, se náš záměr líbil,“ přiblížil Lipavský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám