Hlavní obsah

Malešická spalovna bude stát několik dnů, odpad skončí na skládkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Malešická spalovna bude po středečním požáru několik dnů mimo provoz. Veškerý komunální odpad z Prahy se mezitím bude vozit na skládky. Nejdříve se rozběhnou dvě ze čtyř linek, uvedl ve čtvrtek mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Příčina požáru se vyšetřuje, škoda bude ve stovkách milionů korun.

Foto: Novinky

Pohled do útrob malešické spalovny. Hala neboli bunkr, kde se dočasně skladuje odpad.

Článek

Spalovna má čtyři kotle, které v posledních letech postupně rekonstruuje. Mana řekl, že celková odstávka potrvá několik dní až týden, poté začnou fungovat první dva kotle.

V tomto režimu už podle něj spalovna fungovala v době rekonstrukce. „Není to nic mimořádného, je to něco, na co jsme zvyklí,” uvedl.

Po spuštění provozu budou kotle spalovat už navezený odpad, až poté začne zařízení přijímat nový. Mezitím budou popeláři odpadky odvážet na skládky v okolí metropole.

„V okolí Prahy jsou tři nebo čtyři skládkovací zařízení, která máme domluvená,” uvedl Mana.

Několik jednotek zasahuje v malešické spalovně u požáru jedné z budovVideo: Hasiči Praha

Ve spalovně v Malešicích končí naprostá většina pražského odpadu. Provozují ji Pražské služby, které mají na starost svoz a likvidaci odpadu v metropoli. Firmu vlastní hlavní město.

Požár v jedné z budov vznikl ve středu odpoledne, podle hasičů tam hořely rekonstruované technologie na čištění spalin.

Zasahovalo deset profesionálních a devět dobrovolných jednotek, používaly také výškovou techniku. Na další budovy se oheň nerozšířil a hasiči ho za necelé dvě hodiny dostali pod kontrolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám