Hlavní obsah

Maláčová a Petříček hladce prošli do vedení ČSSD

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Novinky, Karolina Brodníčková, Renáta Bohuslavová

Do vedení ČSSD míří ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministryně práce Jana Maláčová, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a poslanec Ondřej Veselý. V pátek byli už v prvním kole tajné volby zvoleni místopředsedy strany. V sobotu proběhne druhé kolo volby, které rozhodne mezi místopředsedou Sněmovny Tomášem Hanzelem a komunální političkou Lucií Orgoníkovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Volební sjezd ČSSD. Na snímku zleva Jana Maláčová, Roman Onderka a Tomáš Petříček.

Článek

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ve svém projevu delegátům řekla, že bude bojovat za zvýšení důchodů i za rodiny s dětmi.

„Lidé, kteří potřebují pomoct, nejsou otravní lůzři,“ vzkázala Maláčová a dodala, že ve vládě bude v takové politice pokračovat.

„Ve vládě odvádíme velký kus práce a já souhlasím s předsedou (Janem) Hamáčkem, že má cenu zůstat ve vládě tak dlouho, dokud se bude dělat naše politika,” uvedla ve svém nominačním projevu Maláčová. Ta dostala podle informací Práva 390 hlasů.

V počtu hlasů ji překonal pouze starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, kterého v projevu podpořil i prezident Miloš Zeman. Šmarda získal podporu od 392 delegátů.

Petříček: Nejsem maňásek

Petříček získal v prvním kole z postupivších nejméně hlasů, a to 256. V projevu přitom delegáty ujišťoval, že informace, že na ministerstvu zahraničí poslouchá svého poradce a je pouze loutkou a maňáskem europoslance Miroslava Pocheho, byly lži.

„Když jsem nastoupil, tak jsem slyšel, že jsem maňásek nebo loutka. Nejsem maňásek,” řekl na úvod svého projevu Petříček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Volební sjezd ČSSD. Nejsem maňásek, řekl při svém projevu Tomáš Petříček

„Věřím, že nové vedení bude jednotné a dokáže srozumitelně vysvětlovat naše kroky ve vládě i mimo ni,” napsal Novinkám po zvolení Tomáš Petříček

Petříček, kterého kritizují komunisté, několik dní před sjezdem tvrdil, že pokud by nezískal post místopředsedy, zváží rezignaci na funkci ministra. S tím však předseda ČSSD Jan Hamáček nesouhlasil a výměnu jakéhokoliv ministra odmítl.

Místopředsednické křeslo ČSSD získal i Ondřej Veselý, který se v lednu neúspěšně pokusil sesadit z křesla jihočeského předsedy soc. dem. Jiřího Zimolu. Podle informací Práva získal 313 hlasů.

Už dříve sjezd rozhodl, že v čele strany zůstane Jan Hamáček, prvním předsedou se stal Roman Onderka. [celá zpráva]

Oficiálně ČSSD vyhlásí výsledky volby místopředsedů v sobotu ráno. Následně vyhlásí druhé kolo volby. V něm o post místopředsedy zabojuje místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel a zastupitelka Přibyslavi Lucie Orgoníková. Z volby odstoupil ministr kultury Antonín Staněk a šéf liberecké ČSSD Jan Mečl.

Reklama

Výběr článků

Načítám