Hlavní obsah

Majitelé psů budou muset své mazlíčky očipovat, schválili poslanci

Novinky, bja

Povinné čipování psů by mělo v Česku platit od roku 2020, příslušný zákon v pátek bez diskuze přijali poslanci v rámci novely veterinárního zákona. Pro bylo 108 ze 121 přítomných. Očipováni by měli být čtyřnozí mazlíčci v době prvního očkování proti vzteklině, tedy zhruba v šesti měsících. Normu nyní musí ještě projednat Senát.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Česku žije více než 1,5 miliónu psů. Ještě loni byl jeden pes téměř v každé druhé domácnosti. Nyní se zákonodárci rozhodli zpřísnit podmínky jejich chovu, údajně proto, aby pro veterinární správu bylo lépe dohledatelné, zda psi nepocházejí z množíren.

Podle pozměňovacího návrhu, který podal zemědělský výbor, by se od roku 2020 měli povinně čipovat psi od půl roku věku.

„Chovatel, který chová psa, je povinen zajistit, aby identifikační číslo psa bylo zaznamenáno v dokladu o očkování psa. Identifikačním číslem psa se rozumí alfanumerický kód zobrazený transpondérem, který umožňuje zjistit totožnost konkrétního psa,” píše se v pozměňovacím návrhu.

Část psů přitom již očipovaná je. Pro majitele by novinka ani neměla představovat velkou finanční zátěž. Cena čipu by se měla pohybovat mezi 120 až 450 korunami. Za aplikaci čipu pak majitelé psa zaplatí v rozmezí 330 až 550 korun.

Novela také zavádí přísnější sankce pro chovatele a veterináře. Nově by se také chovatelé, kteří mají více než pět psů samčího pohlaví starších jednoho roku, měli nahlásit na veterině.

Reklama

Výběr článků

Načítám