Hlavní obsah

Majitel solární elektrárny neuspěl s žádostí o náhradu za solární odvod

Právo, vtk
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) zamítl ve čtvrtek stížnost majitele solární elektrárny v Čáslavi na Kutnohorsku, který žádal od státu finanční náhradu za solární odvod. Jde o 26procentní daň, kterou majitelé těchto zařízení musí hradit. Soud tuto stížnost zamítl s tím, že žádost je neodůvodněná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spor patrně skončí až u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Rozhodnutí ÚS je důležité i pro další majitele solárů v Česku.

Fotovoltaická elektrárna Eliška-Čáslav chtěla od státu náhradu škody ve výši 2,9 miliónu korun. Podle stížnosti jejího vedení zřízení odvodu zásadním způsobem ovlivnilo podnikání firmy a představovalo nucené omezení základního práva vlastnit majetek.

Vedení firmy tvrdí, že v dobré víře investovalo do stavby solární elektrárny a očekávalo, že pravidla pro její provoz budou platit 20 let. Tak to tehdy stanovil zákon. Pak ale náhle přišla jeho novela, která náhle zavedla 26procentní zdanění solárů. Čáslavská elektrárna je nyní sice stále v provozu, zisk je prý ale po zavedení solárního odvodu minimální.

Firma se kvůli náhradě nejprve obrátila na Obvodní soud pro Prahu 1, poté na pražský městský soud a následně na Nejvyšší soud. Justice ale odkázala na dřívější nález ÚS, podle něhož nebylo zavedení solárního odvodu proti ústavnímu pořádku. Odvody se tedy hradit musí.

Podle ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové je to, že majitelé solárů musí platit odvod, řešitelné. Od toho, že by se dostali do finanční tísně, je může uchránit žádost finančnímu úřadu o posečkání s úhradou daní, jejich rozložení na splátky, prominutí úroků, popřípadě celé daně.

Šestadvacetiprocentní daň pro solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 schválili poslanci na konci roku 2010 v reakci na boom nových slunečních elektráren vyvolaný zvýhodněným výkupem energie. Platit měla tři roky, později ale zákonodárci její účinnost prodloužili a snížili sazbu na 10 procent. Změna vyvolala vlnu protestů majitelů slunečních elektráren.

Reklama

Výběr článků

Načítám