Hlavní obsah

Mafra žádá omluvu od šéfa ČT kvůli zakázce pro Lesy ČR

Novinky, lsi
Praha
Aktualizováno

Vydavatelství Mafra, které patří předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, žádá omluvu od šéfa České televize Petra Dvořáka za tvrzení uvedené v Otázkách Václava Moravce (OVM). Moravec v neděli řekl, že Mafra bez výběrového řízení získala od státního podniku Lesy České republiky zakázku na tisk a distribuci novin Lesů České republiky. ČT se k věci zatím nevyjádřila, podle mluvčí dosud žádnou žádost o omluvu nedostala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Moderátor Václav Moravec

Článek

V nedělních OVM Václav Moravec uvedl, že „bez výběrového řízení si Lesy ČR objednaly tisk a distribuci Novin Lesů České republiky a podle zjištění Otázek za zhruba 800 tisíc výtisků a jejich distribuci zaplatil státní podnik soukromé firmě vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše víc než půl miliónu korun.

Podle Moravce tak jde o desetinu loňských výdajů firmy na marketing.

Proti tvrzení se Mafra ohradila. Na vlastním serveru iDnes.cz uvedla, že informace uvedená Moravcem není pravdivá. Na zakázku prý bylo před jejím zadáním provedeno výběrové řízení. ČT prý navíc před odvysíláním informace nekontaktovala nikoho z vydavatelství s žádostí o vyjádření, čímž „porušila elementární pravidla novinářské práce“.

Mediální skupina tak prý poslala řediteli ČT Petru Dvořákovi dopis se žádostí o omluvu.

Moravec: Kdo by se vlastně měl omluvit a komu? 

Moderátor Václav Moravec ale v pondělí večer na svém twitterovém účtu naznačil, že by se naopak měla omluvit Mafra České televizi.

„Jak ovšem plyne z dnešní (pondělní, pozn. red.) odpolední verze webových stránek Lesů ČR, objednávku na tisk novin se Mafře podařilo podepsat už den před samotným vypsáním výběrového řízení a pět dnů před jeho ukončením,“ stojí na facebookových stránkách OVM.

Ve zveřejněném objednávkovém listu stojí, že 5. 11. 2015 objednaly u vydavatelství tisk a distribuci 820 500 kusů novin za celkovou částku 587 667 korun. Do výběrového řízení se ale podle informací zveřejněných Lesy ČR bylo možné přihlásit až 6. 11. a otevírání obálek s nabídkami mělo proběhnout až o čtyři dny později.

Foto: repro Lesy ČR

Objednávka z 5. listopadu

„Záviděníhodný informační náskok,“ glosoval zakázku na facebooku Václav Moravec.

Foto: repro Lesy ČR

Počátek běhu lhůt začal až 6. listopadu

Mluvčí televize Alžběta Plívová na dotaz Novinek napsala, že ČT ani Petr Dvořák zatím žádné vyjádření od vydavatelství Mafra neobdrželi. „Stanovisko k němu tedy sdělíme až ve chvíli, kdy se seznámíme s jeho obsahem,“ doplnila Plívová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám