Hlavní obsah

Madonna rozjela pražský koncert z trůnu

Právo, Novinky, ČTK, Jana Hanušková, Vít Hnízdil, Alex Švamberk, Vladimír Michna
Praha
Aktualizováno

Ve čtvrtek od 21:05 vystoupila v chodovském amfiteátru americká zpěvačka Madonna. Královna popu začala ve velkém stylu, s velkým trůnem na pódiu, desítkou tanečníků, mamutí projekcí a světelným parkem a dobrým zvukem živé kapely. Koncert skončil ve 23 hodin. Vstup fanoušků do amfiteátru však provázely problémy.

Článek

Koncert zahájila Madonna usazená v křesle s velkým M. Brány areálu se otevřely v 16:30. Pořadatelé začali fanoušky pouštět s více než hodinovým zpožděním. Před dvěma branami se tlačily tisíce netrpělivých lidí. Ke zpoždění došlo kvůli tomu, že se protáhla odpolední zvuková zkouška, které se zúčastnila i Madonna.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Madonna se dvěma tanečníky na pódiu v Chodově

Lidé si stěžovali, že je o zdržení nikdo neinformoval. Ještě před 19:30 se od stanice metra Opatov táhla fronta dlouhá asi 300 metrů a široká 20 metrů. V místě fronty byl nedostatek toalet, což čekající řešili použitím nedalekého prostoru zarostlého travou a keříky.

Stovky lidí si chtěly koupit lístky u pokladen na místě, mnozí to ale kvůli dlouhým frontám vzdali. Podle informací ČT pořadatelé nezvládali situaci v sektorech pro sezení. Důvodem jsou údajně příliš dlouhé a pečlivé kontroly u turniketů.

"Čekali jsme ve frontě přes dvě hodiny. Mnozí lidé se do areálu ještě ani nedostali. Organizace zklamala," řekla Novinkám v osm hodin večer Jana Lošťáková z Olomouce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Madonna při pražském koncertu

Foto: Vít Hnízdil, Právo

Fanoušci Madonny po otevřená bran koncertu

"Tisíce lidí se vstupenkami na stání stály ve špatné frontě, proto se musely prodírat zpět a začít stát ve frontě jiné," řekl Novinkám jeden z účastníků koncertu.

Návštěvníci se před oběma vstupy do areálu tlačili ve frontě ještě dvě hodiny po otevření. Několik lidí zkolabovalo a musela je odvézt sanitka. Zdravotní problémy postihly poblíž chodovského amfiteátru i jednoho z policistů, kterému jeho kolegové zavolali rychlou lékařskou pomoc.

Koncert měl skončit do desíti hodin kvůli nočnímu klidu, protáhl se však asi do 11 hodin večer.

Foto: Vít Hnízdil, Právo

Foto: Vít Hnízdil, Právo

Foto: Vít Hnízdil, Právo

Překupníci nabízejí lístky i za nižší cenu než prodejní. Už od rána vymezují červeno-bílé pásky prostor, kudy chodí diváci na koncert. Značky zakazující vjezd do přilehlého Šeberova začaly platit od devíti hodin. Před branou chodovského přírodního amfiteátru už také od rána postávaly desítky fanoušků, někteří zde dokonce nocovali.

Před 16. hodinou bezpečnostní služba posílila počet svých pracovníků, na místě se objevilo asi 150 "sekuriťáků" v oranžových vestách. Nad Chodovem létá helikoptéra, která situaci monitoruje.

Při výstupu z metra Chodov je nejen množství strážníků, ale také informačních letáků, některé hlásají, že lístky na koncert jsou i za 550 korun.

Kolem metra jezdí autobusy i auta, na Roztylské jsou rozmístěny zátarasy zužující silnici ve směru do centra na jeden pruh. Stejné je to na Opatově, kde je nově namalovaný na silnici i vyhrazený pruh pro autobusy. Hustota provozu sílí.

Foto: René Volfík , ČTK

Pořadatelé instalují zábrany a monitorují situaci před koncertem americké popové zpěvačky Madonny na pražském Chodově.

Komplikace kvůli dopravnímu omezení

Do Šeberova se od rána autem nedostal nikdo, kdo v této čtvrti nebydlí, nebo tady nemá firmu. Policisté tak chtějí zabránit tomu, aby návštěvníci koncertu zabrali parkovací místa místních obyvatel.

Problémy kvůli tomu zažívali zaměstnanci a návštěvníci obchodního centra The Park, kde se nachází mimo jiné centrála Sony a DHL. Někteří zaměstnanci měli problém se do areálu dostat, po návratu z oběda museli složitě vysvětlovat, že tam pracují. Podobné problémy měli i návštěvníci business parku, kteří tam nepracují, ale měli tam například jednání.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Davy fanoušků jdou od metra Opatov k amfiteátru na Chodově.

Čekání na Madonnu

FOTO: Pro Novinky Jana Lošťáková  

Koncert Madonny omezí dopravu na Chodově
Kvůli bezpečnosti fanoušků budou zúženy ulice Chilská a Roztylská, které vedou od metra Chodov a Opatov, auta tam budou svedena ze čtyř do dvou jízdních pruhů.
Uzavřen bude sjezd z dálnice D1 do Chilské ulice
Do okolních obytných zón budou moci vjíždět pouze místní obyvatelé nebo podnikatelé.
Areál bude otevřen od 16:30. Předpokládaný konec je podle pořadatelů ve 22:00, policisté předpokládají, že akce skončí ve 23:00.

Fanoušci přespali v dešti

Mnozí návštěvníci říkali, že raději nechali svá auta jinde, na jih Prahy se vydali metrem, neboť se obávali, že není kde zaparkovat. Jeden říkal, že raději auto nechal na Černém mostě. 

Návštěvníci z různých koutů Evropy vybaveni spacáky a zásobami jídla a pití v hloučcích diskutovali o koncertu a počasí, které by mohlo zážitek znepříjemnit.

Ti, kteří se rozhodli strávit noc před areálem, se museli vypořádat s deštěm. "Nebylo to nic příjemného, ale naštěstí stan vydržel," řekla šestadvacetiletá Klaudie, která přijela do Prahy s přítelem z německého Düsseldorfu. "Hlavně, aby nepršelo," podotkla.

Lístek na Madonnu platí jako jízdenka v MHD

Pořadatelé očekávali asi 40 000 diváků. Nejdražší lístky do sektoru pro sedící diváky byly brzy vyprodány, v prodeji do začátku koncertu byly ještě vstupenky ke stání. Majitelé vstupenek je mohou po celý den využít jako jízdenky do všech veřejných dopravních prostředků v Praze.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Městští policisté kolem 09:00 uzavřeli příjezdy do obydlených oblastí, dostanou se sem pouze jejich obyvatelé, místní firmy nebo zásobování.

Bezpečnostní opatření

Na místě už jsou pracovníci bezpečnostních služeb a policie. Celý areál je oplocen.

"Nikdo bez lístku se sem nedostane," ujistil jeden z členů bezpečnostní služby. Před branami museli fanoušci projít kontrolou. S sebou nemohou mít videokamery, nahrávací zařízení ani deštníky a pracovníci ochranky jim odeberou nápoje i aerosolové rozprašovače. Zakázáni jsou rovněž psi, zábavná pyrotechnika a jakékoliv předměty, jež lze použít jako zbraně.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Organizátoři slibují, že si lidé budou moct koupit vstupenky i těsně před koncertem.

Koncert Madonny komplikuje dopravuVideo: ČTK

Na pořádek a bezpečí návštěvníků dohlíží při koncertu přes 1000 lidí. Je zde 600 až 700 bezpečnostních pracovníků a městská a státní policie poslala do ulic 240 mužů a žen. Pomůže jim také 80 zdravotníků a 30 hasičů.

Reklama

Související články

V Praze vrcholí přípravy na koncert Madonny

Dělníci staví pódium a tribuny, pořádající agentura Live Nation pro zpěvačku shání speciální květiny a připravuje se také přes 1 000 lidí, kteří dohlédnou na...

Výběr článků

Načítám