Hlavní obsah

Maďar: Vojtěch byl jedním z nejlepších ministrů

Novinky, ČTK, dul, alt
Praha
Aktualizováno

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) byl podle epidemiologa Rastislava Maďara jedním z nejlepších porevolučních ministrů zdravotnictví. Dal na názor odborníků, jen měl problém jej prosadit ve vládě, uvedl Maďar. Ministr v pondělí ráno oznámil, že z funkce odchází a zůstane jen poslancem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a epidemiolog Rastislav Maďar.

Článek

Maďar byl po odchodu náměstka Romana Prymuly jedním z klíčových odborníků, který ministrovi v době epidemie radil. Po neshodách ohledně nošení roušek ale koncem srpna odešel.

„On vždy dal na názor odborníků, jen měl někdy problém prosadit to na vládě. Pandemie způsobila, že se musel věnovat akutní situaci, která je bezprecedentní, ale přesto si většinu času vedl dobře a dokázal ustát obrovský tlak,“ uvedl Maďar.

Ministr zdravotnictví Vojtěch rezignoval

Domácí

Maďar koncem srpna na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření zavedených kvůli koronaviru. Stalo se tak po zmatcích, které provázely zavádění povinnosti nosit roušky chystané s ohledem na zahájení školního roku.

„Otázkou teď je, jestli dostane resort zdravotnictví v této kritické situaci jiného schopného ministra. Je to totiž klíčové pro celou zemi a naskočit na rozjetý vlak nebude jednoduché,“ dodal Maďar

Kubek: Odejít měl už dávno

Prezident České lékařské komory Milan Kubek řekl, že ministr měl odejít už dávno, protože byl jen prostředníkem mezi odborníky a premiérem, s nímž musel vše důležité řešit.

Podle něj by měl být nástupcem Vojtěcha především lékař. „Ten, kdo dokáže veřejnosti laické i zdravotnické vysvětlit, co je potřeba dělat, a kdo se nebude bát Andreje Babiše. Bude dbát na expertní doporučení,“ doplnil.

Vojtěch měl odstoupit už dávno. Hlavní viník je Babiš, zní z opozice

Domácí

Situace Vojtěchova postavení ve vládě se probírala od konce srpna, kdy Vojtěch nejprve oznámil, že roušky se budou od září znovu nosit v hromadné dopravě, na úřadech, v obchodech, ve školách mimo třídy a na hromadných akcích. Posléze doplnil, že budou povinné i ve službách typu kadeřnictví a v restauracích mimo dobu konzumace. Později ale po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ohlásil, že povinnost nebude platit pro školy, obchody, restaurace a služby. Babiš se den předtím nad Vojtěchovým plánem veřejně rozčiloval.

Reklama

Výběr článků

Načítám