Hlavní obsah

Vojtěch měl odstoupit už dávno. Hlavní viník je Babiš, zní z opozice

Novinky, jam, jrb, ber
Aktualizováno

Podle předsedů sněmovních opozičních stran měl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odstoupit už dříve. Podle řady politiků ale za současnou situaci v Česku nese hlavní odpovědnost premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Zatímco premiér Babiš velebí Vojtěchovo působení na resortu zdravotnictví a tvrdí, že se na něj jednou bude vzpomínat jako na nejschopnějšího ministra zdravotnictví, opozice má jiný názor. Podle předsedy ODS Petra Fialy toho naopak Vojtěch dokázal velmi málo.

Hamáček k Vojtěchově rezignaci: Nejsem z těch, kteří by jásali

Domácí

„Odstoupil premiérův oblíbenec, který toho ve funkci dokázal jen velmi málo. Jako ministr se Adam Vojtěch v otázce pandemie zkompromitoval už v lednu, kdy se vysmíval všem upozorněním. Jeho odchod přichází s osmiměsíčním zpožděním. Od premiéra nyní očekáváme, že rychle navrhne ministra, který zabrání dalším zmatkům,” uvedl Fiala.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se podivila, že Vojtěch v čele ministerstva vydržel tak dlouho, konkrétně od prosince 2017. „Je podivuhodné, jak dlouho na tom ministerstvu ministr Vojtěch vydržel - nemá autoritu, dostatečnou sílu prosadit svůj názor... Už k tomu mělo dojít dřív,” přisadila si Pekarová Adamová.

Hlavní podíl na vývoji epidemie prý nese premiér

Podobně v ČT mluvil další z šéfů sněmovních opozičních stran Vít Rakušan (STAN). Na Vojtěchově místě by se mohl podle něj objevit bývalý Vojtěchův náměstek a současný vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula.

Šéf lidovců Marian Jurečka naopak ocenil Vojtěchovo rozhodnutí postavit se k věci čelem. Připomněl v této souvislosti tahanice kolem odchodu bývalého ministra kultury za ČSSD Antonína Staňka.

Jurečkův stranický kolega a poslanec Jan Bartošek pak Vojtěchovi popřál lepší výběr dalšího zaměstnavatele, čímž narážel opět na Babiše.

Část opozičních lídrů i dalších politiků současnou krizi přičítá právě Babišovi, který například podle pirátského primátora Prahy Zdeňka Hřiba prý „populisticky zasahoval do odborných záležitostí”.

To si myslí i Jurečka, podle kterého premiér často do práce ministra zasahoval.

Také podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nese veškerou odpovědnost Babiš. „Dokud bude premiérem, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví,” uvedl.

Místopředseda STAN Petr Gazdík míní, že Babiš potřeboval najít viníka. „A nějakou oběť své vlastní neschopnosti řešit koncepčně krizové situace,” napsal na Twitteru. Adamová připomněla Babišův projev z března, ve kterém řekl, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost. „Tu nevyvodil,” napsala.

Šéf SPD Tomio Okamura zase uvedl, že Vojtěch plní jenom příkazy premiéra Babiše. „Vojtěch zjistil, že to teď, kdy jsou problémy větší než na jaře, není schopný jako ministr uřídit. Tak to psychicky nezvládl a rezignoval,” napsal Novinkám.

Bylo toho na něj moc, byl znechucený, řekl Babiš k Vojtěchovu odchodu

Domácí

Skeptický k výměně ministrů zdravotnictví je pak pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík či jeho kolega z TOP 09 Dominik Feri, podle něhož premiér pouze „míchá před volbami šachovými figurkami”.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr zdravotnictví Vojtěch rezignoval

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) rezignoval. Odchod z funkce oznámil v pondělí ráno na tiskové konferenci. Svoji rezignaci již předal premiérovi...

Výběr článků

Načítám