Hlavní obsah

Má Maláčová rezignovat? ČSSD zaskočena

Právo, ada, nig

Bude Jana Maláčová následovat příklad ministryně školství Kateřiny Valachové, která před třemi lety při obvinění své náměstkyně rezignovala? Výzva, aby Maláčová opustila funkci, se může stát tématem pátečního jednání předsednictva ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

„Je to její odpovědnost, Jana Baláče si do funkce vybrala sama,“ řekl Právu zdroj z ČSSD.

Soc. dem. je zaskočena. Nikdo z oslovených se nechtěl vyjadřovat k zadržení Baláče, který je členem pražské organizace ČSSD.

„Mám informace pouze z médií, ministerstvo práce poskytuje policii plnou součinnost,“ sdělil Právu šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Jak dodal, s Baláčem se viděl dvakrát při jednání o rozpočtu. Považuje jej za člověka, který se v IT orientuje.

Klíčový úkol očividně nezvládla, pustil se po razii Babiš do Maláčové

Domácí

Jakýkoli komentář k situaci nepovažuje za možný místopředseda soc. dem. Ondřej Veselý. Také on – jak řekl Právu – čerpá informace pouze z médií. Stejně reagoval také další místopředseda strany, Tomáš Petříček.

„Je to záležitost orgánů činných v trestním řízení. Věřím, že policie záležitost nezávisle prošetří a brzy budeme vědět výsledek,“ uvedl.

Zdrženlivě reagoval i senátor Jiří Dienstbier, šéf jedné z buněk soc. dem. v Praze 2, podobně jako Baláč. „Znám Jana Baláče jako solidně působícího člověka. Jak řídil svůj útvar na ministerstvu, jak tam řešili veřejné zakázky, o tom nic netuším,“ řekl Právu. „Nemám žádné informace, nevím, jaké jednání bylo posouzeno jako protiprávní z hlediska trestního práva ani pro co je to stíhání vedeno,“ dodal Dienstbier.

Maláčová k razii na MPSV: Nemáme co skrývat

Domácí

Poslanec Jan Birke si nemyslí, že by policejní zásah na ministerstvu, které má pod palcem soc. dem., měl nějak stranu zasáhnout.

„Nechci se nikoho zastávat, padni, komu padni, ale komentovat v této chvíli věc nechci, protože nic o tom nevím,“ řekl Právu. Připomněl razii policie na krajském úřadu v Hradci Králové před čtyřmi lety, shodou okolností také v době, kdy se blížily krajské volby. „To jsou akce, kdy s velkou pompou někam vlétnou policisté v kuklách. A ve finále po více než třech letech nebyl nikdo ani obviněn,“ dodal Birke.

Policie zadržela náměstka Maláčové. Po razii na ministerstvu obvinila dva lidi

Krimi

Někteří soc. dem. tvrdí, že Baláč, ač slušný člověk, neměl pro funkci náměstka pro ICT znalosti. Když na funkci kývl, tak jej podle zdroje Práva někteří varovali. „Za rok můžeš být v klepetech,“ napsal mu jeden z jeho stranických kolegů.

„Namočil se do něčeho, čemu nerozuměl,“ dodal zdroj, podle něhož Baláč měl příliš naslouchat politickému náměstkovi Robinovi Povšíkovi, který je považován za šedou eminenci na MPSV.

Výběr článků

Načítám