Hlavní obsah

Lyžařská sezóna pomalu končí

Přírodního sněhu sice napadlo v letošní zimní sezóně opět velmi málo, díky mrazům se ale v tuzemských lyžařských střediscích vyrobilo mnohem více technického sněhu. Lyžařů na horách výrazně ubývá, i přestože na sjezdovkách panuje příznivé slunečné počasí. Lidé se zřejmě těší na jaro. Přesto chtějí mnozí vlekaři vydržet alespoň do Velikonoc. Klienty lákají například slevami permanentek.

Článek

V Jeseníkách se na mnoha místech i nadále lyžuje. V některých střediscích provozovatelé dokonce počítají s tím, že vleky nezastaví dříve jak po Velikonocích. S dostatkem přírodního sněhu mohou počítat například lyžaři v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně, kde leží až 130 centimetrů. Lyžuje se stále v Branné i v Petříkově, dva vleky nadále jedou na Červenohorském sedle. V horách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

V souvislosti s posledním týdnem jarních prázdnin v Liberci Horská služba až do neděle očekává závěrečný týden s vyšším počtem zásahů. Ve výše položených zimních střediscích je stále sníh, který vydrží nejméně do poloviny března.

Dopoledne je navíc sníh zmrzlý a rychlý, a tak záchranáři lyžaře vyzývají k opatrnosti a ke vzájemné ohleduplnosti, řekl republikový náčelník horské služby Jiří Brožek.

Lyžařská střediska v Ústeckém kraji hodnotí sezonu jako špatnou

Provozovatelé lyžařských areálů v Ústeckém kraji hodnotí právě končící lyžařskou sezonu jako špatnou, i když ne tolik jako tu loňskou. Lyžovat se začalo brzy, už koncem listopadu, pak ale přicházely problémy s oteplením a lyžařská střediska udržovala v provozu jen některé tratě za cenu vysokých nákladů na umělé zasněžování a úpravu tratí.

Lyžařská sezóna na Vysočině skončila, hoteliérům chyběli běžkaři

Všechny vleky ve ski areálech na Vysočině se už definitivně zastavily, lyžařská sezona skončila. Podle provozovatelů sjezdovek byla sice delší než předcházející, ale kvůli nedostatku přírodního sněhu, se jim zdvojnásobily náklady na provoz.

Ski areály vybavené děly na výrobu technického sněhu ve ztrátě asi neskončí, ale nebudou peníze na splátky leasingů a další modernizaci. Za druhou špatnou sezonu v řadě považují tuto zimu i provozovatelé půjčoven lyží a majitelé penzionů. Nebyl sníh, běžkaři rušili rezervace ubytování.

"Proti předcházející sezóně jsme tentokrát prosněžili dvojnásobek dnů i peněz," řekl správce sjezdovky na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí Jiří Pálka. Protože přírodní sníh byl letos vzácností, na sjezdovce zasněžovali 550 hodin, což přišlo na zhruba půl milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám