Hlavní obsah

Lyžaři se mohou chystat, střediska intenzivně zasněžují sjezdovky

Právo, Novinky, ČTK, Ludmila Žlábková, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S příchodem mrazivého počasí a sněhovou nadílkou z tohoto týdne pomalu začíná českým lyžařům sezóna. Horská střediska začala intenzivně zasněžovat sjezdovky a na brzké lyžování se mohou těšit návštěvníci hor od Šumavy po Beskydy. Na Božím Daru se dokonce už v sobotu lyžovalo.

Zasněžování sjezdovky v Malé ÚpěVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Zasněžují v Harrachově, na Klínovci či na Bouřňáku nad Teplicemi a v Novém Městě na Moravě, které za dva měsíce hostí mistrovství světa v biatlonu. Na Telnici nad Ústím nad Labem chtěli v neděli zprovoznit alespoň dětský vlek.

Jelikož musí být umělého sněhu na svahu být zhruba půl metru, mohou se lidé na první lyžování těšit ke sklonku příštího týdne.

Foto: Skiareál Lipno, Právo

Zasněžování u Lipna

Na Božím Daru se už lyžovalo

Na Božím Daru v centrální části Krušných hor, kde leží kolem půl metru sněhu, se o víkendu rozjely první dva vleky ve Ski Areálu Novako. Strojově upravené jsou rovněž první běžkařské stopy.

„V sobotu jsme měli celkem asi sto dvacet platících lyžařů,“ uvedla provozovatelka Ski Areálu Novako na Božím Daru. „Svítilo sluníčko a nefoukal vítr, takže jsme si to všichni náramně užili,“ popisovala provozovatelka. „Přes týden ještě mít otevřeno nebudeme, leda že by se nám ohlásila nějaká skupina zájemců,“ pokračovala. „V neděli 9. prosince ale pořádáme Mikulášskou jízdu, která lyžařskou sezónu oficiálně otevře,“ dodala.

Na hřebenech Krušných hor leží kolem půl metru sněhu, v šesti stech metrech se vrstva pohybuje okolo dvaceti centimetrů. Podle meteorologa Rudolfa Kovaříka ze stanice v Šindelové na Sokolovsku bude zasněžování přát mrazivé počasí i v dalších dnech. „Pouze v úterý přijde obleva, ale to se bude týkat spíše jen nižších poloh,“ řekl.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Meteorolog Rudolf Kovařík ze Šindelové na své stanici.

Teploty jsou příznivé

Na Klínovci v Krušných horách by chtěli připravit do příštího víkendu dvě sjezdovky. V provozu by mohla být modrá Dámská a vedlejší červená Pařezovka. Sněhová děla pracují také na šumavském Špičáku, provoz střediska zde chtějí zahájit 7. prosince. Umělý sníh již pokrývá svahy také v železnorudském středisku Nad Nádražím a ve skiareálu Bublava na Sokolovsku.

V Jeseníkách jedou sněžná děla naplno v Branné na Šumpersku, kde chtějí vlek pustit v pátek, na Ramzové a ve středisku v Koutech. Na Ovčárně a Červenohorském sedle se musí spolehnout na přírodní sníh, umělé zasněžování zde nemají.

Foto: SkiMU

Všech sedm sněhových děl v Malé Úpě jede na plný provoz.

Dva dny intenzivního zasněžování sedmi sněhovými děly pokrylo od čtvrtečního večera také sjezdovku Pomezky v Malé Úpě v Krkonoších čtyřmi až dvaceti centimetry sněhu. Pokud bude i nadále příznivé mrazivé počasí, slibují provozovatelé zdejšího areálu, že příští víkend spustí provoz.

„Umělé zasněžování jsme spustili ve čtvrtek v 17 hodin. Už v noci na pátek sice začal padat přírodní sníh, ale pouze čtyři centimetry. Děla jedou na plný výkon. V noci na sobotu teplota klesla na -8,8 stupně Celsia, přes den stoupla na minus dva stupně. Teplota, která rozhoduje o kvalitě zasněžování je minus 4,4 stupně Celsia,“ vysvětlil ředitel lyžařského SkiMU areálu Martin Buček.

Střediska zasněžují sjezdovky, lyžaři budou moci i k LipnuVideo: Ski Areál Lipno

Plně v provozu je také zasněžovací systém Skiareálu Lipno. Pracuje většina ze 40 sněžných děl, a to po většinu dne. Pokud předpověď vydrží, mohlo by se tam lyžovat už 8. prosince. Každopádně na 15. prosince zde oficiálně zahájí sezónu i s kulturním programem, zábavou a soutěžemi.

Anketa

Vyrazíte v nejbližších dnech lyžovat?
Ano, vyrazím do střediska v ČR.
9,8 %
Ano, ale pojedu do zahraničí.
5,2 %
Ne.
85 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7680 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám