Hlavní obsah

Lyžaře skropil déšť, spálil mráz a zasypal sníh

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžaři v Krkonoších zažili o novoročním víkendu skutečné rozmary počasí. Turisty na Nový rok skropil déšť, v sobotu spálil mráz a další den zasypalo místy dvacet centimetrů čerstvého prašanu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Povrch krkonošských sjezdovek zlepšil čerstvý sníh.

Článek

Šance lyžovat byla ve všech hlavních krkonošských střediscích. Fronty u lanovek a vleků ve špičkách dosahovaly maximálně deseti minut. Lyžovalo se však většinou bez zbytečných prodlev.

Pasažéři lanovky v Herlíkovicích u Vrchlabí jezdili celou sobotu bez sebemenších front. Sjezdovky však po návratu mrazivých dnů byly místy nebezpečně namrzlé. "Není to kvůli občasným ledovým plotnám zrovna nejlepší lyžování, ale na druhé straně to vyrovnává optimální množství lidí," konstatoval jeden z lyžařů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Šance lyžovat byla ve všech hlavních krkonošských střediscích, když fronty u lanovek a vleků ve špičkách dosahovaly maximálně deseti minut.

Povrch sjezdovek v neděli výrazně zkvalitnil čerstvý sníh. "Počítám, že Špindlerům Mlýn, kde zatím nejezdí pouze lokální vleky závislé na přírodním sněhu, mohlo o víkendu navštívit přes deset tisíc lyžařů," konstatoval ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

Datem prvního ledna našlo větší oporu v zákoně lyžařské desatero formálně platné poslední dva roky. Desatero definující pravidla chování lyžařů na sjezdovkách dává nyní větší pravomoci provozovatelům lyžařských areálů na to, jak zatočit s piráty sjezdových tratí.

"Sice je brzy na nějaké soudy, ale tvrdší platnost desatera se situace na sjezdovkách zatím nijak nedotkla. Jednoduše řečeno, nepozorovali jsme žádnou výraznější změnu v chování lyžařů. Je to možná dáno i nedostatkem přírodního sněhu, který doposud nedovolil otevřít všechny sjezdové tratě a ty provozuschopné jsou nahuštěné," poznamenal ředitel TJ Spartak Rokytnice nad Jizerou Petr Cee.

Anketa

Lyžovali jste již tuto zimu?
Ano
25 %
Ne
25 %
Teprve se chystám
25 %
Nelyžuji vůbec
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 118482 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám