Hlavní obsah

Liška: Na slogan Evropě to osladíme se tvářím kysele

Právo, Jitka Götzova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři slova hesla „Evropě to osladíme“ přijali politici napříč politickým spektrem rozporuplně. S neskrývaným roztrpčením reagoval na tento slogan například místopředseda zelených a ministr školství Ondřej Liška. Podle něj vláda nepochopila smysl předsednictví EU.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených)

Článek

„Na takový slogan se mohu tvářit pouze kysele. Dýchá z něj snaha ,ukázat‘, zač je toho loket. To považuji za nepochopení smyslu předsednictví. Nemohu se s tím ztotožnit,“ reagoval v SMS Právu místopředseda zelených a ministr školství Ondřej Liška.

To místopředsedovi ODS a vlády Petru Nečasovi se heslo zamlouvá, protože má vtip. „Znepokojen bych byl, kdyby slogan zněl, že to Evropě osolíme,“ sdělil Právu.

S nadhledem to vidí šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (za SZ). „Dáváme najevo, že máme rádi sladkou Evropu a že si ji ještě osladíme. Jsou přece škarohlídové, kteří ji vidí zatrpkle, a na to je cukr,“ řekl se smíchem Právu.

Obdobně to vidí předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „Čeština je krásná a v daném případě dvojsmyslná. Za sebe říkám, že jsme určitým cukrem v EU a zároveň v tom druhém výkladu chceme, aby EU nebyla hořká,“ sdělil.

Klip kampaně Evropě to osladímeAutor: Euroskop

Jeho stranický kolega, předseda senátního ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera to vidí trošku jinak. „To heslo vypadá dobře, ale my ho myslíme jinak – že ten socialismus, který je nereálný, v Evropě zlikvidujeme. Nedávno jsem řekl, že Evropa se rychle blíží k Únoru (1948), tudíž Evropě to osladíme, Lisabonskou smlouvu neschválíme,“ prohlásil.

„Děláme si srandu“

Ministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič je přesvědčen, že v kampani je třeba pracovat s určitou nadsázkou a vyprovokovávat k přemýšlení.

„My si to do jisté míry s Evropou rozdáváme ve smyslu boje proti nesmyslným regulacím a byrokracii a to není žádný protievropský postoj, ale postoj, který naopak vychází z naší tradice. Tedy že se nechceme znovu nechat sevřít všeobjímající byrokracií Bruselu,“ uvedl pro Právo.

Podpořil ho europoslanec Jan Zahradil (ODS), kterému se slogan i klip moc zamlouvají. „Má to v sobě tu správnou českou míru ironie i sarkasmu. Děláme si trochu srandu ze sebe a trochu z EU. Tak je to správné.“

Překvapen byl sloganem ministr, šéf vládní legislativy Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Na dotaz Práva reagoval protiotázkou, kdože to vymyslel? „Osobně mi vadí, že to není my a Evropa. Rozuměl bych tomu, kdyby to znělo V Evropě si to osladíme, protože my jsme také Evropa,“ řekl. Podle něj když Česko není schopno ratifikovat Lisabonskou smlouvu a 25 zemí ano, tak co máme ještě osladit.

Za dvojsmyslnou „frajeřinu“ považuje slogan místopředseda Senátu, lidovec Petr Pithart: „Evropané ať si myslí něco o cukru, my se do rukávu chechtáme jejich naivitě...“

Vtip hloupé politiky

Šéf ČSSD Jiří Paroubek považuje heslo za pokus o vtip, který může vyznít až sarkasticky, pokud Česko neratifikuje Lisabonskou smlouvu. „Proto slibovat Evropě, že jí to osladíme, je na pováženou,“ řekl Právu. Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek šel s kritikou ještě dál: „Nejlepší vzkaz lidem v ČR i Evropě od hvězdného týmu pánů Topolánka, Čunka a Bursíka by zněl – Zavřete oči, odcházíme.“

Stínový ministr zahraničí Luboš Zaorálek (ČSSD) bere slogan jako špatný vtip. „Potrestáme vás za to, že jste nás vzali mezi sebe. Navazuje to na starý slogan ODS, že když tam musíme vstoupit, tak tam uděláme co největší paseku. Tak hloupou politiku si snad naše země nezaslouží.“

Možný různý výklad sloganu připouští místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Je otázka, jestli se nenaráží na problém kolem cukrovarů, ale přijde mi to, jako když si to Česko za svého předsednictví míní s Evropou fakt rozdat,“ uvedl pro Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám