Hlavní obsah

Lipavského náměstkem pro Evropu se stal diplomat Kurfürst

– Praha

Náměstkem pro řízení evropské sekce ministerstva zahraničí se v pátek stal Jaroslav Kurfürst, diplomat a dosavadní zvláštní zmocněnec pro země Východního partnerství. Ve funkci vystřídal Aleše Chmelaře, který se v rámci ministerstva přesunul do Francie. Stal se vedoucím stálé české mise v Paříži při Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD).

Foto: MZV

Jaroslav Kurfürst

Článek

Kurfürst na ministerstvu pracuje od roku 1997, působil mimo jiné na velvyslanectvích v Moskvě a Washingtonu a byl velvyslancem v Belgii. Před vysláním do Belgie byl ředitelem odboru společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU, následně vrchním ředitelem evropské sekce.

Evropská sekce na ministerstvu zahraničí zodpovídá za vztahy se zeměmi Evropské unie, jihovýchodní a východní Evropy včetně Ruska a za otázky EU, tedy i předsednictví ČR v Radě EU. Česko se tohoto předsednictví ujalo 1. července na následujícího půl roku.

Lipavský: Vztahy s Ruskem budou vyhrocené minimálně deset let

Válka na Ukrajině

Kurfürst působí i v akademické sféře, kde se věnuje především geopolitice myšlení Ruska. Je autorem knihy „Příběh ruské geopolitiky: Jak se ruská myšlenka zmocnila více než šestiny světa“ a editorem sborníku „Za zrcadlem: Hybridní válka jako staronový fenomén mezinárodních vztahů“.

Putin se zradikalizoval. Okolo Ruska chce další Běloruska

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám