Hlavní obsah

Linka 112 hrozí zmatky a plýtváním

Novinky, Pavel Blažek
ČESKÁ REPUBLIKA

Ministerstvo vnitra zavedlo od 1. ledna v souladu s pravidly Evropské unie tísňovou linku 112. Ta je však zatím, místo aby lépe pomáhala lidem v nouzi, spíše zdrojem zmatků a plýtvání penězi. Největší nespokojenost projevují zdravotníci záchranných služeb.

Článek

"Linka 112 končí u hasičů. Zprávy, které nám předávají, nejsou přesné a dostáváme je se zpožděním. To ohrožuje dojezdové časy našich sanitek. Hlavní vada je však v tom, že linka 112 nám nezajišťuje přímý kontakt s volajícím o pomoc. Naši zdravotníci a lékaři prostě ztratili spojení s volajícím, takže mu nemohou podávat odborné rady, jak zraněnému či nemocnému pomoci do příjezdu sanitky. Zaznamenali jsme i případy, kdy nám hasiči na lince 112 sice uvedli ulici a číslo domu volajícího o lékařskou pomoc, ale nevěděli, z které obce či města se volající domáhá pomoci. Takže jsme zůstali nečinní," řekl deníku Právo ředitel záchranky pro Prahu-západ Michal Havlíček.

Podle ředitele pražské záchranky Zdeňka Schwarze nejsou tyto zkušenosti lékařů s linkou 112 a jejich obsluhou, která byla ministerstvem vnitra svěřena Hasičskému záchrannému sboru, ojedinělé.

Hasiči lidi uvádějí v omyl

"V médiích je hasičskou agenturou vedena zmatečná kampaň. Lidem se totiž tvrdí, že linka 112 je jediné číslo pro přivolání hasičů, policie a zdravotnické záchranné služby. Autoři mediální kampaně navíc v našem případě vynechávají slovo zdravotnická a představují nás jako záchrannou službu. Tyto dezinformace mohou mít za následek ohrožení zdraví a životů občanů, kteří budou na území Česka požadovat okamžitou lékařskou pomoc," tvrdí Schwarz.

Pracovníci geneálního ředitelství Hasičského záchranného sboru s tím nesouhlasí. "Linka 112 je obsluhována hasiči tak, že zprostředkovává přímý styk volajících se zdravotnickými záchranáři nebo s policií. Není pravda, že hasiči volajícího vyslechnou a pak sami zavolají na záchranku. Pravdou je, že hovor pouze přesměrují," řekla ve středu Právu mluvčí generálního ředitelství hasičů Soňa Jindráková.

Šéf středočeských hasičů Jan Žižka naopak připustil, že operátoři na lince 112 mohli pochybit. "Linka je v provozu několik dnů. Moderními dispečinky jsou vybaveny jen dva kraje. Po dovybavení krajů bude vše fungovat tak, že dispečer jediným stiskem klávesnice předá obraz místa volajícího na krajskou centrálu a dispečink příslušé záchranky, hasičů či policistů i s přesměrováním telefonického spojení," vysvětlil Žižka s tím, že tísňové linky 150 pro hasiče, 155 pro zdravotnické záchranky, 156 pro strážníky a 158 pro policii byly zachovány a jsou lidem neustále k dispozici.

Linka za půl miliardy?

"K zavedení linky 112 nás zavazuje Evropská unie a je určena především cizincům," poznamenal Žižka. Připustil, že jazyková zdatnost operátorů linky 112, vymezená angličtinou a němčinou, je nedostatečná. "Vím, že třeba v Praze je plno turistů z Japonska, Itálie či Španělska. Budeme dispečinky doplňovat o znalce těchto jazyků," slíbil Žižka. Přiznal však, že neví, kolik bude stát vybavení hasičů centrálami pro provoz linky 112 a jak vysoké bude mít tato linka provozní náklady.

"Nikdo mi nesdělil výši pořizovacích nákladů a nákladů na provoz. Říká se, že technické vybavení linky 112 vyjde na půl miliardy korun," dodal Žižka. Policisté náklady na zavedení a provoz linky 112 označili za zbytečný a drahý špás.

"Každý, kdo volá z telefonního automatu nebo linkového telefonu policejní 158, se nám na obrazovce objeví s přesnou lokalizací místa. Technickým problémem není ani lokalizace mobilního telefonu. Umíme vše, co má umět hasičská linka. Jsme navíc operativně propojeni s dispečinky hasičů, záchranky a strážníků. Umíme tedy i to, co slibuje pan Žižka a co se hasiči teprve učí. Není pro nás problém operativně propojit volající cizince na linku 112, nebo naopak linku 112 okamžitě spojit třeba se záchrankou. Hasičská linka je a bude příliš drahý přepych," řek Právu policista z pražské policejní centrály linky 158.

Zbytečně drahé zřejmě bude také hledání českého obrazového loga nové linky. Ministerstvo vnitra totiž podle informací Práva rozhodlo, že nepřevezme obrazové logo Evropské unie, které tvoří číslo 112 v kruhu písmen SOS a je používané dokonce i mimo Evropskou unii. "Jednáme s Telecomem, který se bude podle smlouvy s ministerstvem vnitra podílet na zajištění spojení, a reklamní agenturou o vytvoření vlastního obrazového loga. Nevím, jestli už byla s touto agenturou podepsána smlouva a za jakých finančních podmínek," sdělila Jindráková. Přitom EU nabízí logo linky zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám