Hlavní obsah

Lidovci vyčkají, jak problémy Grosse vyřeší vedení ČSSD

PRAHA

Premiér Stanislav Gross po čtvrteční schůzce špiček koalice prohlásil, že ČSSD chce pokračovat v koaliční vládě. Šéf lidovců Miroslav Kalousek prohlásil, že KDU-ČSL bere na vědomí, že ČSSD bude řešit pochybení premiéra vnitrostranicky a do konání sjezdu ČSSD nebude požadovat premiéru demisi. Soc. dem. pokládá premiérovy majetkové poměry za urovnané.

Foto: archiv města Bohumína
Článek

Lidovecký postup schválil večer i celostátní výbor KDU-ČSL. Novinářům to po jeho jednání řekl předseda strany Miroslav Kalousek. Zopakoval, že KDU-ČSL nebude ovlivňovat předsjezdovou atmosféru tím, že by dále apelovala na výměnu premiéra. Neznamená to ale, že by se lidovci úplně vzdali požadavku na výměnu premiéra. "Myslím, že naše prohlášení hovoří zcela jasně o předsjezdové atmosféře," zdůraznil Kalousek.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach po odpoledním jednání špiček koalice prohlásil, že ČSSD pokládá premiérovy majetkové poměry za urovnané. Přesto se jimi bude zabývat sobotní jednání ústředního výkonného výboru ČSSD a zřejmě i sjezd strany na konci března.

Do té doby nebudou lidovci naléhat na výměnu premiéra. "KDU-ČSL proto nebude ovlivňovat předsjezdovou diskusi svých koaličních partnerů dalším naléháním na odstoupení předsedy vlády," poznamenal Kalousek.

Ve středu se předsedové ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody shodli na tom, že je stále spojuje zájem na zachování současné koalice.

Posun v kauze, která trvá už měsíc, se očekává od sobotního jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Gross ve středu uvedl, že pokud mu nedají zástupci jeho mateřské strany jasný mandát, rezignuje. [celá zpráva] Stejně tak učinil loni v létě Grossův předchůdce v čele strany i vlády Vladimír Špidla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám