Hlavní obsah

Lidovci sklidili smích za volební právo dětí

Novinky, Kamil Houska
PRAHA

Většinou smích si v pátek vysloužili lidovecký šéf Cyril Svoboda a poslanec Tomáš Kvapil za nápad zavést volební právo dětí, které by za ně vykonávali rodiče. V praxi by to znamenalo, že kdo má více dětí, měl by i více hlasů ve volbách.

Foto: archiv Miss Junior

Zleva: Hejtman Josef Novotný, Miss Junior 2011 Karlovarského kraje Barbora Stupková a Martina Hollá a ředitelka soutěží Miss Junior Kateřina Hamrová.

Článek

"Pokud to nebyla legrace a vtip, tak se zřejmě jedná o vyjádření obavy předsedy KDU-ČSL, že v příštích volbách nedostanou pět procent, aby se dostali do parlamentu. Takže potřebují podporu celých lidoveckých rodin i nezletilých dětí," reagoval na dotaz Práva místopředseda ODS Petr Nečas.

Podle něj jde o hloupý krok, který v sobě navíc zahrnuje řadu nejasností - například kdo z rodičů by mohl disponovat hlasem dítěte. "Jestli by to vybíral otec či matka. Vím, že Svoboda prohlašuje, že žena má být podřízena muži, ale nejsem si jist, že každá rodina je ochotna tento svobodovský velmi nesvobodný princip respektovat," dodal Nečas, který má přitom čtyři děti, takže by na takovém zákonu vydělal.

Také šéf poslanců soc. dem. Petr Ibl označil nápad lidoveckých politiků za nesmyslný. "Můžeme o tom diskutovat, pokud budou chtít, ale vůbec to nepovažuji za možné," uvedl pro Právo.

Kvapil: politici by se víc věnovali dětem

Jak Právo v pátek informovalo, Svoboda s Kvapilem zaskočili i většinu vlastních lidí. Lidovci sice souhlasí, že je možné o volebním právu dětí debatovat, ale této právní úpravě nejsou nakloněni. "Je to jak z jiného světa. Nevím, co je to napadlo," řekl Právu lidovecký poslanec, který si však nepřál být jmenován.

Kvapil se před novináři hájil tím, že chtěl zahájit vážnou debatu. Podle něj může volební právo dětí dotlačit politiky, aby se více zajímali o rodinu. Argumentuje, že dítě je rovnoprávným členem společnosti.

Jak dále Kvapil uvedl, není pravda, že by si lidovci, kteří jsou známí větším počtem potomků, chtěli podobným zákonem rozšířit řady voličů. "Rodin s větším počtem dětí je málo. Navíc by se to týkalo všech rodin napříč politickým spektrem, nejen lidoveckých," poznamenal Kvapil, otec pěti dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám