Hlavní obsah

Lidovci se s Julínkem neshodli, kladou si podmínky

• Aktualizováno
Novinky, jov

Lidovci se ve Sněmovně sešli s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS) kvůli jeho plánu na přeměnu zdravotních pojišťoven a fakultních nemocnic na akciové společnosti. KDU-ČSL je neoblomná a přeložila řadu podmínek, bez nichž Julínkovy záměry nepodpoří.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (uprostřed) se šéfem lidoveckých poslanců Pavlem Severou (KDU-ČSL)

Článek

Julínek po jednání novinářům řekl, že podmínky lidovců nejsou nesplnitelné, i když chápe, že nemusel přesvědčit všechny.

Lidovci chtějí, aby Julínek nejprve předložil celý plán přeměny zdravotních pojišťoven na akciové společnosti, než začne přicházet s jednotlivými reformními kroky. Chtějí také pojistky, aby převod fakultních nemocnic na akciové společnosti neznamenal jejich privatizaci.

"Pan ministr je sdílný, je věcný, nicméně chvílemi je velmi emotivní," popsal jednání šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa.

Lidovci mají nejvážnější výhradu především k přeměně zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. "Zásadní a fatální rozpor v tuto chvíli existuje. KDU-ČSL zatím cítí, že nejsme ochotni a připraveni nadále podporovat jednotlivé zákony bez znalosti transformačního záměru zdravotních pojišťoven. Pokud ho pan ministr nedodá, tak nemůže počítat s naší podporou dalších kroků," informoval Severa.

Hovorka reformu nechce podpořit

Lidovci také požadují posílit dozorčí úlohu státu při dohledu nad zdravotními pojišťovnami po jejich přeměněně na akciové společnosti.

"Každopádně, jestli má být akcionářem z části vysoká škola a z části stát, tak je to akciová společnost, kde bychom právě požadovali, aby oba akcionáři měli blokaci takovou, aby nemohlo dojít k privatizaci," řekl Severa k plánovanému vzniku univerzitních nemocnic.

Zcela odmítavě se k Julínkovým reformním záměrům staví lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Ministr zdravotnictví jej na dnešním jednání nepřesvědčil, aby zvedl ruku pro přeměnu pojišťoven a fakultních nemocnic na akciové společnosti. Hovorka volil velmi tvrdá slova. „Myslím, že není možné, aby poslanci hlasovali pro špatný zákon. V této fázi bych pro to nehlasoval,“ řekl.

„V okamžiku, kdy se vytvoří akciová společnost je jen otázka času, kdy se prodá. Nevidím v tom nic pozitivního, vidím v tom zvýšení nákladů systému a rizika pro pojištěnce,“ sdělil Hovorka.

Julínkovými reformními zákony by se měla v pondělí zabývat na svém jednání vláda. Lidovci ovšem požadují, aby bylo jejich projednávání přerušeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám