Hlavní obsah

Lidovci se nechtějí se STAN dělit o první místa

Právo, Oldřich Danda

Lidovci a Starostové se pokoušejí domluvit na dvojkoalici a kandidátky budou sestavovat, teprve až se dohodnou. Klíčem k sestavování kandidátek má být výsledek v loňských krajských volbách. Ale už nyní je jasné, že lidovci jen neradi Starostům přenechají čelná místa na kandidátkách. A to nejen na Moravě, kde jsou silnější než STAN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Například šéf Starostů Petr Gazdík je ze Zlínska, kde v krajských volbách získali lidovci přes 22 procent a STAN proti nim jen polovinu. Na lídra tu aspiruje poslanec a místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík. „Ve Zlínském kraji jsme měli dvojnásobek co Starostové, tak si myslím, že je to dané,“ řekl Právu.

Gazdík už lidovcům přislíbil, že ustoupí a bude kandidovat jinde. Spekuluje se o Praze. Gazdík to nevyloučil. „Já se přizpůsobím a budu kandidovat tam, kam mě koalice vyšle,“ sdělil Právu.

Ale pražští lidovci o tom nechtějí moc slyšet. Šéf pražské KDU-ČSL Jan Wolf Právu řekl, že chápe, že budou muset přinést na oltář úspěchu nějaké oběti, ale že oni budou bojovat, aby jednička na společné kandidátce byla od nich. Mohl by jí jako v minulých volbách být ministr kultury Daniel Herman.

„Rozumím našemu předsednictvu, že když bude Pavel Bělobrádek lídrem společné koalice, tak že budou chtít Starostové nějaký post, ale my půjdeme do jednání, že chceme lídra z KDU-ČSL, protože si myslíme, že máme v Praze mnohem větší podporu než STAN,“ řekl Wolf.

Dodal, že by spíše čekal, kdyby Gazdík kandidoval ve středních Čechách, kde hnutí STAN získalo v krajských volbách 18,43 procenta.

Tam by ale Starostové chtěli, aby je vedl první místopředseda hnutí a vicehejtman Vít Rakušan. První místo Starostové zřejmě obsadí v Libereckém kraji, kde jsou dlouhodobě silní a mají tam hejtmana Martina Půtu. Lídrem by se tam měl stát poslanec STAN Jan Farský.

Voliči lidovců jsou zvyklí kroužkovat

Starostové to nebudou mít na společných kandidátkách s lidovci jednoduché, i když by byli nasazeni na čelná místa. KDU-ČSL mají disciplinované voliče, kteří své politiky poctivě kroužkují.

Zažili to např. zelení, kteří s lidovci kandidovali společně loni v krajských volbách na Olomoucku. Lídr zelených Jiří Roubík byl sice na druhém místě, ale mezi sedm zastupitelů, které koalice získala, se nedostal, protože ho lidovci přeskákali díky preferenčním hlasům.

Lidovci mají jistou jižní Moravu, což byla vždy jejich bašta. Tam už měli i nominační konferenci, na níž si už zvolili první pětku na kandidátce. Lídrem se stal šéf poslaneckého klubu a místopředseda KDU-ČSL Jiří Mihola. Ten spolustraníkům na jednání slíbil, že nedopustí, aby při jednáních se Starosty přišli o první tři místa.

„Osobně si myslím, že je logické, aby byla v rámci rovnocenného partnerství se STAN zhodnocena i síla stran v regionech,“ řekl Právu Mihola.

Svou kandidátku si zvolili i lidovci na Pardubicku, tam by ji měl vést ředitel pardubického gymnázia Marek Výborný, syn Miloslava Výborného, dlouholetého lidoveckého poslance, ministra a soudce.

Lze také očekávat, že šéf lidovců Pavel Bělobrádek bude lídrem na Královéhradecku, první místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka na Olomoucku a místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek v jižních Čechách.

Reklama

Výběr článků

Načítám