Hlavní obsah

Lidovci nechtějí kauzu Hnilička nechat usnout

Sněmovna se měla minulý týden zabývat situací v Národní sportovní agentuře (NSA), nakonec to ale poslanci nestihli. Podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky, jehož strana projednávání těsně prosadila, za to mohla nejenom dlouhá jednání o nouzovém stavu, ale i nevůle poslanců ve vládních lavicích. Téma chce opět zařadit na březnové jednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička

Článek

„Motivace je jasná. Důvodem vzniku NSA bylo, že to mělo vést k odpolitizování sportu a jeho rychlejšímu a transparentnějšímu financování. Z mého pohledu se ani jedna z věcí nenaplnila,“ řekl Novinkám.

Samotné odklady projednávání mají podle Jurečky více příčin. „Do určité míry je tu vliv dění kolem covidu a nouzového stavu, ale také nechuť vládních poslanců tento bod reálně projednat. Ale uvidíme, možná bude moje domněnka vyvrácena,“ uvedl.

Hnilička: Pokud to bude nutné, tak odejdu

Domácí

Doplnil, že podle informací, které má ze sportovního prostředí, agentura dobře nefunguje. „Problém je u způsobu rozdělování peněz mezi jednotlivé sportovní oblasti, a chci také otevřít debatu o personálních rozhodnutích, které tam byly učiněny,“ podotkl Jurečka.

Narážel na to, že šéf agentury Milan Hnilička nedávno zinscenoval výměnu místopředsedů Michala Janeby a Ivo Lukše. Pozice obsadily Markéta Kabourková a Soňa Bergmannová.

Babiš otočil. Hnilička na nelegální teplické party už tolik nevadí

Domácí

Personální změny mu navíc měl podle serveru Neovlivní nadiktovat přímo premiér Andrej Babiš (ANO). Stalo se tak poté, co podpořil jeho setrvání ve funkci po účasti na oslavě v teplickém hotelu, při kterém se porušovala protiepidemická opatření.

I přesto, že předseda vlády nejdříve požadoval jeho odchod z NSA, nakonec mu stačilo, když Hnilička vyvodil odpovědnost tím, že složil poslanecký mandát. Argumentoval mimo jiné podporou ze strany sportovního prostředí.

Ať Hnilička v čele sportovní agentury zůstane, zní ze sportovního prostředí

Domácí

Jurečka ale podotkl, že zastání části zástupců sportovních svazů pro něj není důkazem, že agentura funguje dobře. „Podporu mu navíc vyslovili ještě předtím, než udělal ty personální změny, které vzbuzují spoustu otazníků,“ dodal.

Nejenom okolnosti výměny, ale jména obou nových místopředsedkyň totiž vzbudila pozornost i kvůli jejich minulosti.

Soňa Bergmannová před lety pracovala jako ředitelka strategické komunikace holdingu Agrofert. Dále působila také v čele Ředitelství silnic a dálnic v době, kdy resort dopravy ovládlo hnutí ANO, a „proslavila se studií“ na výskyt křečka na trase plánované dálnice, přičemž podle expertů byla studie za 2,4 miliony až dvacetinásobně předražená.

Markéta Kobourková zase řídila Správu účelových zařízení ČVUT, kde měla podle vedení univerzity zapříčinit „personální rozklad“ a současně přesáhnout své pravomoci, když vypsala zakázku na úklidové služby za více než 50 milionů. Dostala výpověď, ačkoli soud následně rozhodl, že byla nepravomocná.

Hnilička řekl již dříve Novinkám, že za výběrem nových tváří stojí. „Obě místopředsedkyně mají akademické vzdělání i manažerské zkušenosti,“ uvedl.

Jurečka s Kalouskem dostali za porušení nařízení pokutu

Domácí

Teď je tak podle Jurečky hlavně potřeba, aby se diskuze vůbec otevřela. „Kdyby byly problémy v oblasti financování sportu před vznikem agentury, tak by to bylo jednoduché. Jako poslanec bych se na to ptal v rámci interpelací, ale dneska nemám jakého ministra interpelovat,“ říká lidovec.

Dříve totiž spadalo rozdělování financí do sportu pod ministerstvo školství, od letoška rozděluje veškeré dotace NSA. Nyní se proto rozhodl Jurečka obrátit s dotazy přímo na premiéra a další členy vlády.

Bod by chtěl projednat na další schůzi, která začne v úterý 2. března. „Jestli na to máte dostatek hlasů, nevíte nikdy, uvidíme, zda se ho podaří předsunout. Na programu Sněmovny je,“ uzavřel Jurečka.

Opozice váhá se zrušením nouzového stavu, jeho konec chce zatím jen SPD

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám