Hlavní obsah

Lidovci navrhují snížit ceny elektřiny, neřekli ale jak

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Lidovci chtějí jako jedno z řešení hospodářské krize navrhnout dočasné snížení cen elektřiny. Neřekli však, jak by toho chtěli dosáhnout a je tedy otázkou, zda nejde pouze o lákadlo pro voliče. Lidovci zároveň potvrdili, že strana zůstane vůči překlenovací vládě premiéra Jana Fischera v opozici. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek potvrdil předchozí usnesení, že se strana nebude na sestavování kabinetu personálně podílet.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva místopředseda KDU-ČSL David Macek, předseda Jiří Čunek a první místopředseda Roman Línek na celostátní konferenci KDU-ČSL.

Článek

Čunek řekl, že na setkání s designovaným premiérem Janem Fischerem půjde příští úterý s tím, aby se dozvěděl, jak bude nový kabinet řešit stávající ekonomickou krizi. Strana se nechce na kabinetu personálně podílet a na rozdíl od ODS, ČSSD a zelených nenavrhla Fischerovi žádné jméno případného ministra.

Šéf lidovců dále řekl, že jedním z řešení krize, které lidovci navrhnou, bude dočasné snížení cen elektřiny. Opatření by mohlo platit do konce roku. Za jeho výhodu Čunek označil to, že jde o plošné řešení, které se dotkne každého občana.

Jak přesně chtějí nižších cen dosáhnout, Čunek neřekl s tím, že návrhy se dozví Fischer. Stávající legislativa však státu příliš možností na ovlivňování cen elektřiny nedává.

Lidovci také zopakovali své výhrady vůči tomu, že by funkční období stávající Sněmovny mělo být ukončeno na základě jednorázového zákona. Lidovci prosazují senátní návrh, který podobnou problematiku řeší komplexněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám