Hlavní obsah

Lidovci chtějí další jednání o Zákoníku práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vidina Zákoníku práce přijatého s podporou komunistů nahání panickou hrůzu lidovcům. Veškerá koaliční jednání o této právní normě skončila bez dohody. KDU-ČSL však nyní pověřila svého předsedu Miroslava Kalouska, aby vedl další jednání. Nově lidovci navrhují vypuštění ustanovení, které posiluj pozici odborů. V takovém případě se vzdají všech dalších požadavků.

Článek

Spor o Zákoník práce stejně jako již dříve v minulosti kvůli jiným záležitostem vedou sociální demokraté a lidovci. US-DEU je tradičně neutrální. Předsednictvo KDU-ČSL Kalouska pověřilo, aby sociálním demokratům nabídl dohodu, oznámil to Kalousek na středeční tiskové konferenci.

Lidovcům jsou trnem v oku ustanovení o rozhodovací a kontrolní pravomoci odborů. "Nesouvisejí s ochranou všech zaměstnanců, ale především se zajištěním vlivu odborových funkcionářů," napsal Kalousek v tiskovém prohlášení.

Kalousek zároveň vyzval ČSSD ke společné odpovědnosti čelit "komunistickému nebezpečí". Dále uvedl, že obě strany "spojuje sdílená zkušenost z roku 1948, zaplacená i nejtěžšími oběťmi našich členů v následujících letech."

Vypuštění paragrafů o odborech je nepřijatelné, míní Škromach

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) vzápětí návrhy lidovců označil za nepřijatelné.

"Kdybychom tyto paragrafy vypustili, odbory by ztratily kontrolní pravomoci, zvláště v oblasti bezpečnosti práce. Ve své podstatě by to znamenalo, že by tyto činnosti musel zabezpečovat zaměstnavatel. Lidovci si vždycky vyberou něco, co by sociální demokracii mimořádně bolelo," reagoval Škromach.

ČSSD podle něj nemůže přistoupit na to, aby zákoník omezil práva odborů jako zástupců zaměstnavatelů.

Paroubek: žádné vydírání

Premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu před novým návrhem lidovců prohlásil, že se nenechá lidovci vydírat.Paroubek tvrdí, že lidovci nejsou ideálním partnerem a on se jimi nenechá vydírat jako jeho předchůdci.

Paroubka rozčililo, že se lidovci přidali k ODS a byli pro to, aby Sněmovna jednala o zřízení vyšetřovací komise k Unipetrolu. Na koaliční schůzce přitom podle něj Kalouskova strana nic takového neoznámila. Takové chování označil premiér za neloajální a skandální.

"V každé jiné zemi by vyletěli z koalice," prohlásil ministerský předseda na adresu menšího koaličního partnera. Dodal, že kvůli zachování politické stability "alespoň do konce roku" on takové razantní řešení volit nemůže. "Kdybych byl Gerhard Schröder, vyletěli by z koalice ještě dnes," uvedl.

Především bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD) se podle Paroubka nechal lidovci často bezprecedentně vydírat. Ministerský předseda řekl, že on hodlá vrátit ČSSD důvěru a bude prosazovat zákony, k nimž se koalice včetně KDU-ČSL v programovém prohlášení vlády zavázala.

Paroubek: Zákoník práce bude přijat

To platí například o zákoníku práce. Na klíčovém kodexu se koalice nedokázala dohodnout a ČSSD je připravena jej dnes večer ve vládě prosadit sama a ve Sněmovně s podporou opozice, pravděpodobně komunistů.

"Jak řekl jeden čínský politik, mně nezáleží na tom, jestli je kočka černá, nebo bílá, hlavně, že chytá myši. Já chytám myši, a to jsou ty zákony," prohlásil Paroubek. Zdůraznil, že mu je jedno, zda zákoník práce prosadí koalice, nebo ČSSD s pomocí KSČM či ODS. "Zákoník práce bude přijat," uvedl.

Lidovci a unionisté už v úterý kritizovali sociální demokraty, že se ještě před koaliční schůzkou sešli s komunisty, aby s nimi vyjednávali o podpoře některých zákonů ve Sněmovně. Kalousek prohlásil, že kdyby ČSSD schválila zákoník práce s KSČM, byl by to signál pro voliče, nikoliv porušení koaliční dohody.

Problém v tříbarevné koalici by ale nastal, kdyby obě levicové strany chtěly dohromady prosadit třeba plošná majetková přiznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám