Hlavní obsah

Lidem úspěch komunistů nevadí, ukázal průzkum

Právo, Jan Rovenský

Skutečnost, že KSČM v říjnových krajských volbách výrazně uspěla, nevadí více než polovině občanů (56 procent), a to dokonce ani lidem mladším 29 let (54 procent). Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti STEM pro Právo. Ve Zlínském a Jihočeském kraji se přitom v minulých dnech konaly demonstrace proti koalicím soc. dem. s komunisty.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip s neúspěšným kandidátem do Senátu Jiřím Dolejšem při oznamování výsledků voleb

Článek

Z průzkumu plyne, že víc než polovina dotázaných (57 procent) je spokojena s výsledkem krajských voleb a zhruba stejný počet dotázaných (59 procent) kvituje fakt, že se celkovým vítězem stala ČSSD.

Mladí lidé do 29 let jsou však nejméně (47 procent) ze všech věkových skupin spokojeni s celkovým vítězstvím soc. dem.

„Analýza v nejpočetnějších krajích ukazuje na poněkud větší celkové rozpaky ve Středočeském a převažující spokojenost s úspěchem KSČM v Ústeckém kraji, doprovázenou však rozpaky nad celkovým vítězstvím ČSSD,“ uvedl STEM.

Podle STEM příčinu volebního úspěchu komunistů si lidé vysvětlují hlavně tím, že šlo o širší protest vůči politice. Takřka dvě třetiny lidí (64 %) to považují za vyjádření nesouhlasu s činností ostatních politických stran a se stavem politiky v zemi.

Rozhodovaly i korupční aféry

Dalších 17 procent lidí si myslí, že KSČM je jediná partaj, která není spojena s korupčními aférami. Jen 11 procent lidí hodilo hlas do volební urny komunistům proto, že chtěli podpořit jejich celostátní politiku, a pouhá čtyři procenta kvůli krajské politice a nabídce kandidátů.

Ukázalo se, že voliči reagovali na celostátní politiku, ne jen na krajské problémy. Příznivci levicových stran, ČSSD a hlavně KSČM, byli ke své volbě motivováni častěji nesouhlasem s Nečasovou vládou. Voliči ODS chtěli naopak častěji podpořit vládní stranu.

Značný dopad na to, komu hodí lístek, připisují voliči korupčním aférám a obviněním vzneseným v posledním půlroce – ze třinácti krajů mimo Prahu kauzy ovlivnily rozhodování 62 procent lidí, u 32 procent občanů měly korupční skandály určitě vliv.

Více spokojeni chudí

Hodnocení voleb bylo také ovlivněno společenským postavením dotázaných. „Zejména lidé, kteří své domácnosti sami označují za špatně zajištěné a chudé, jsou častěji spokojeni s výsledkem voleb i vítězstvím ČSSD a je mezi nimi nejvíce těch, jimž nevadí, že komunisté se stali druhou nejúspěšnější stranou,“ uvedl STEM.

Určitým překvapením podle agentury je, že také Pražané, kteří se voleb neúčastnili, přičemž v hlavním městě vládne pravicová koalice, výsledky hlasování v krajích hodnotí pozitivně.

Výsledky ukazují, že 61 procent obyvatel metropole je spokojeno s celkovým vítězstvím soc. dem. a 55 procentům nevadí, že druhou nejúspěšnější stranou se stali komunisté.

Voliči velkých stran hlasovali najisto

Zajímavá je otázka, kdy se lidé rozhodli pro „svou stranu“. Podle STEM ti, kteří volili velké strany, tedy soc. dem., komunisty nebo občanské demokraty, byli velmi často (zhruba z 80 %) rozhodnuti o své volbě už dlouho, alespoň měsíc, před volbami.

„U dalších celostátně působících stran byly dlouho před volbami rozhodnuty asi dvě třetiny, třetina se rozhodovala až zhruba v posledním týdnu nebo ve dnech voleb,“ uvedli analytici.

Podle STEM se rozhodnutí v posledních dnech nejčastěji odehrávalo u voličů krajských subjektů – v této době se rozhodla polovina jejich příznivců. To se týkalo i KDU-ČSL, která kandidovala i jako součást krajských koalic.

Analytici tím částečně vysvětlují odchylky krajských volebních modelů od skutečných výsledků voleb.

Anketa

Vadí vám úspěch komunistů v krajských volbách?
ano (jsem mladší 29 let)
15 %
ne (jsem mladší 29 let)
12 %
ano (jsem starší 29 let)
28,3 %
ne (jsem starší 29 let)
44,7 %
Celkem hlasovalo 20378 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám