Hlavní obsah

Lidé zapsaní na úřadu práce do konce roku si dál mohou přivydělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Možnost přivydělat si k podpoře v nezaměstnanosti ztratí od Nového roku pouze lidé, kteří se na úřadu práce zaregistrují až v příštím roce. Dříve zapsaní nezaměstnaní budou mít možnost legálně pracovat i nadále. Uvedlo to v pondělí ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Nezaměstnaní od ledna ztratí možnost přivydělat si k podpoře kvůli změně zákona o zaměstnanosti.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Podle přechodných ustanovení k novele zákona o zaměstnanosti se posuzuje možnost souběhu výdělku z takzvaného nekolidujícícho zaměstnání a podpory podle stavu, kdy byla provedena registrace na úřadu práce," sdělila Táňa Švrčková z tiskového oddělení MPSV.

Pokud se tak nezaměstnaný zapsal na úřadu práce před 1. lednem příštího roku, budou pro něj nadále platit dřívější podmínky. Bude tak mít i příští rok možnost přivydělat si až polovinu minimální mzdy, tedy 4000 korun.

Novela zákona o zaměstnanosti od ledna také snižuje podporu lidem, kteří dají výpověď nebo skončí v práci dohodou, a odkládá přiznání podpory lidem s odstupným. Úpravy se nelíbí odborům, nižší podporu pro lidi opouštějící zaměstnání dohodou nebo výpovědí odmítl také veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám