Hlavní obsah

Lidé venku hromadně odkládají roušky

Právo, jkk

Ochota lidí nosit venku roušky nebo respirátory, jak nařizuje vláda, klesá. Rostoucí počet chodců na ulicích bez zakrytých dýchacích cest lze pozorovat v řadě měst a měnící se nálady veřejnosti vůči opatřením si všímají i policisté a strážníci.

Foto: Novinky

BEZ KOMENTÁŘE: Řada lidí na pražské Náplavce neměla roušku

Článek

„Roušku nebo respirátor na ulici spíš nenosím. Tady nevidím důvod ji mít, navíc když je venku teplo,“ řekl Právu jeden z chodců bez roušky.

Na ulici jsem roušku přestala nosit od chvíle, kdy řekli, že bez ní můžeme sportovat. Jestli roušku mít nemusím, když po chodníku běžím, proč bych ji měla mít, když po tom samém chodníku jdu?

Ačkoli vláda nařídila nosit roušky de facto všude a za jakékoli situace, lidé často poukazují na nelogičnost různých výjimek z nařízení. Například běžec na ulici nemusí mít zakrytá ústa a nos, pokud dodržuje vzdálenost dvou metrů od ostatních. Nicméně pro chodce taková výjimka neexistuje.

Konečně zase ve škole aneb Jak to dětem co nejvíce zpříjemnit

Děti

„Na ulici jsem roušku přestala nosit od chvíle, kdy řekli, že bez ní můžeme sportovat. Jestli roušku mít nemusím, když po chodníku běžím, proč bych ji měla mít, když po tom samém chodníku jdu?“ uvedla mladá žena z Prahy.

Že s ústupem vlny epidemie a lepšícím se počasím veřejnost přestává dbát vládních pravidel, potvrzují i zástupci policie.

Vymáhání má své limity

„Pocitově vnímáme, že ochota lidí dodržovat toto vládní opatření časem klesá,“ řekl Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. „Zjištěných přestupků je přibližně šest set denně a převážně se jedná o roušky,“ doplnil.

Moravčík odmítá, že by policie na vymáhání povinných roušek venku rezignovala. „Rozhodně vůči tomu nejsme slepí, vnímáme to, ale snažíme se to lidem vysvětlovat,“ tvrdí.

Rakouský poslanec odmítá nosit v práci respirátor. Parlament řeší, co s tím

Koronavirus

Právě domluvou řeší policisté i městští strážníci porušování opatření nejčastěji. Zákon jim v podstatě ani nedovoluje razantní postup. Když policisté na ulici narazí na někoho, kdo porušuje protiepidemická nařízení, tak ho nejprve na prohřešek upozorní. Až když si dotyčný odmítne roušku nasadit, následuje možnost uložení pokuty na místě až do výše deseti tisíc korun. S tou však pokutovaný musí souhlasit. V opačném případě policisté předají přestupek k řešení hygienické stanici.

„Tyto přestupky k vyřešení nám chodí od začátku epidemie, ale je pravda, že v posledních týdnech to neutuchá,“ potvrdila mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamounová.

Skoro nám utrhali ruce, říkají prodejci na farmářských trzích

Domácí

Pražská městská policie v dubnu řešila skoro osm tisíc případů, kdy lidé neměli na veřejných místech zakryté dýchací cesty. „Za přestupky jsme uložili 242 pokut v celkové výši 79 800 korun, 139 přestupků jsme oznamovali správnímu orgánu a ve ostatní řešili domluvou,“ sdělila Právu mluvčí strážníků Irena Seifertová.

„Stále častěji se setkáváme s případy, kdy si lidé nasadí ochranu pouze v případech, že vidí strážníky, jakmile ale hlídka přejde, ochranu si znovu sundají,“ doplnila Seifertová. Neobvyklé ale podle ní nejsou ani agresivní reakce lidí, kteří jsou koronavirovou situací frustrovaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám