Hlavní obsah

Lidé si mohou připlatit za konkrétního lékaře, nemocnice jsou ale zdrženlivé

Praha

Počínaje červnem mohou české nemocnice pacientům umožnit připlatit si od 5 do 15 tisíc korun za výběr konkrétního lékaře. Podle prvních informací se ale nemocniční zařízení stavějí k novince zatím spíše zdrženlivě. Provádějí analýzy, zjišťují případný zájem pacientů a čekají na výsledky jiných zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Není to na pořadu dne. Z diskusí na primářských poradách navíc vyplynulo, že ze strany klinik a oddělení po tom není poptávka,“ řekl ředitel nemocnice na Bulovce Petr Zajíc. Podle něj se navíc jedná o právně nejednoznačnou záležitost. „Někteří právníci říkají, že je to v pořádku, ale jiní v tom vidí problém,“ uvedl.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně resort nezjišťuje, zda se jednotlivé nemocnice rozhodly novinku pacientům nabízet. Zaplatit si za vybraného lékaře je podle něj pro zařízení nabídka, kterou mohou využít jako konkurenční výhodu.

Z průzkumu ČTK mezi pražskými nemocnicemi vyplývá, že o zavedení novinky uvažuje pouze Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. "Nejpozději v září tohoto roku si budou moci pacienti ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV) zaplatit za výběr konkrétního lékaře, který je bude operovat nebo vyšetřovat. Ceny se budou pohybovat do 15 tisíc korun," uvádí nemocnice v tiskové zprávě. Vedoucí jednotlivých oddělení v současnosti vypracovávají seznamy lékařů a ceníky. Ředitel nemocnice Marek Zeman si od novinky slibuje zejména přísun peněz do zdravotnictví a omezení korupce.

Bude to postupný proces, míní ministerstvo

Naopak Všeobecná fakultní nemocnice plánuje nejprve v červnu provést analýzy, zda a kdy by mohla tuto možnost nabízet. Poté rozhodne, zda ji uplatní v celé nemocnici, nebo jen na vybraných klinikách. Nemocnice Thomayerova zase vyčkává, jak se novinka osvědčí v jiných zařízeních.

Fakultní nemocnice Motol se přinejmenším v první etapě nepřipojí. Poskytuje péči v řadě specializovaných a superspecializovaných oborů. Nutná je vysoká odborná připravenost, erudovanost personálu a nasazení ve službách.

"Vytíženost kapacit řady oborů navíc limituje možnosti operací na objednávku," sdělilo tiskové oddělení nemocnice. Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) a Nemocnice Na Homolce o zavedení možnosti připlácet si za výběr lékaře nepočítají vůbec.

Mluvčí ministerstva ale tlumí skeptické nálady. "Předpokládáme, že nemocnice zavedou možnost postupně, podobně jako když počátkem roku dostaly možnost vybírat lepší oční čočky či lehčí sádru," dodal Sršeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám