Hlavní obsah

Lidé se loučí s hercem Vladimírem Brabcem, představitelem majora Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se v sobotu v Praze na náměstí Václava Havla u Národního divadla (ND) přicházejí rozloučit s hercem Vladimírem Brabcem, který zemřel 1. září ve věku 83 let. Do 18:00 mohou věnovat Brabcovi vzpomínku a zapsat se do kondolenční knihy.

Uctění památky Vladimíra BrabceVideo: Novinky

 
Článek

Podle sdělení rodiny neměl Brabec rád oficiality a nepřál si ani pohřeb.

Herce poslední dobou trápily zdravotní potíže, v roce 2015 prodělal srdeční příhodu a byl nějaký čas v kómatu. Zemřel v pátek 1. září v podvečer v sanatoriu Na Pleši. „Zemřel stářím v rodinném kruhu,” uvedla jeho vnučka. [celá zpráva]

S ND byl Brabec spjat 35 let. Ve filmu a divadle ztvárnil za svůj život desítky rolí, rozporuplnou popularitu mu přinesla v 70. letech role majora Zemana v normalizačním seriálu. Přes svou účast v normalizačním díle ale na rozdíl jiných kolegů nikdy nevstoupil do KSČ.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lidé se mohli 9. září v Praze na náměstí Václava Havla u Národního divadla naposledy rozloučit s hercem Vladimírem Brabcem, který zemřel 1. září ve věku 83 let.

Rád se věnoval i dabingu, za který obdržel cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství. Svým hlasem doplnil například výkony Marcella Mastroianiho, Seana Conneryho nebo Jacka Lemmona.

Titulní úloha v ideologicky exponovaném normalizačním seriálu 30 případů majora Zemana z první poloviny 70. let, který falšoval dějiny a manipuloval událostmi, byla Brabcovou osudovou rolí. Seriál se dodnes vysílá, má odpůrce, ale i svůj fanklub a účinkovalo v něm mnoho dalších předních herců.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lidé mohou od 10:00 do 18:00 věnovat Brabcovi vzpomínku a zapsat se do kondolenční knihy.

Vladimír Brabec už jako dvanáctiletý hrál v divadle pro mládež v dnešním Paláci Akropolis, v roce 1953 absolvoval DAMU u Miloše Nedbala, Otomara Krejči a Radovana Lukavského. Působil v Mostě a od roku 1959 v ND. Na volné noze byl přes 20 let. Úspěchy měl v Hudebním divadle Karlín v muzikálech My Fair Lady, Někdo to rád horké, Zvonokosy nebo Anděl s ďáblem v těle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám