Hlavní obsah

Lidé se naposledy loučili s bývalým ministrem Dobrovským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V obřadní síni strašnického krematoria se mohli lidé v pátek naposledy rozloučit s Lubošem Dobrovským. Někdejší disident, jenž po převratu zastával funkci ministra obrany, zemřel na konci ledna ve věku 87 let.

Záznam: Pohřeb bývalého ministra obrany Luboše Dobrovského Video: Novinky

 
Článek

V zaplněné velké obřadní síni strašnického krematoria se sešla řada osobností politického života 90. let. Nechyběli bývalí premiéři Marián Čalfa a Petr Pithart, předseda Ústavní soudu Pavel Rychetský i někdejší ministři Petr Miller a Jan Kalvoda.

Čestnou stráž u rakve drželi vojáci a mezi smutečními hosty nechyběl náčelník generálního štábu Aleš Opata ani někteří jeho předchůdci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda první polistopadové vlády Marián Čalfa (uprostřed) a bývalý poslanec a ministr Petr Miller (vlevo).

Dobrovský byl ministrem obrany v letech 1990 až 1992. Působil jako kancléř Václava Havla, v letech 1996 až 2000 byl velvyslancem v Rusku.

Narodil se 3. února 1932 v Kolíně. Koncem 50. let nastoupil do rozhlasu, kde do normalizace pracoval jako komentátor a zahraniční zpravodaj. V roce 1968 se podílel na podzemním vysílání rozhlasu.

V roce 1970 vystoupil z KSČ a podepsal Chartu 77. Během normalizace se živil jako skladník, čistič oken či topič. V roce 1989 se stal mluvčím Občanského fóra.

V roce 2002 ho Václav Havel ocenil Řádem Tomáše Garrigua Masaryka. Byl nositelem řady dalších ocenění.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Luboš Dobrovský na snímku z 12. října 2016

Reklama

Výběr článků

Načítám