Hlavní obsah

Lidé mají právo znát i nepravomocné rozsudky, rozhodl Ústavní soud

Brno

Lidé mohou podle zákona o svobodném přístupu k informacím nově žádat také o nepravomocné rozsudky a úřady by jim měly vyhovět. Ústavní soud (ÚS) v úterý vypustil ze zákona omezení na pravomocné rozsudky. Změna vstoupí v platnost v den vyhlášení nálezu ve sbírce zákonů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Ústavní stížnost spojenou s návrhem na změnu zákona podal náměstek ministra životního prostředí František Korbel. Zákon v napadené části stanovoval to, že "povinné subjekty neposkytnou informace o rozhodovací činnosti soudů, s výjimkou pravomocných rozsudků." Korbel požadoval vypustit z normy slovo "pravomocných". Soud mu vyhověl.

Návrh souvisí s kauzou pochybného prodeje majetku bývalého Fondu dětí a mládeže (FDM). Korbel se v roce 2006 obrátil na ministerstvo financí a požadoval kopie všech rozsudků o žalobách státu proti lidem, kteří odkoupili majetek zaniklého FDM. Ministerstvo vydalo pouze dva pravomocné rozsudky. Ostatní odmítlo poskytnout s vysvětlením, že ještě nejsou pravomocné.

Právo na informace v plně šíři

Korbel proto podal správní žalobu, kterou zamítl Městský soud v Praze. Názor pražských soudců poté potvrdil i Nejvyšší správní soud, který uvedl, že zákaz poskytování nepravomocných rozsudků pramení ze snahy nezasahovat do rozhodovací činnosti soudů před definitivním uzavřením kauz.

Korbel je naopak přesvědčen o tom, že pokud jde o majetek státu, je nutné poskytovat informace v plné šíři. Právní moc rozsudku podle něj nesouvisí s jeho veřejností. Ústavní soud se nejprve musel zabývat návrhem na změnu v zákoně, teprve později se znovu vrátí ke stížnosti a ke sporu o konkrétní informace.

Kauzou údajně pochybného prodeje nemovitostí bývalého Fondu dětí a mládeže se začal vloni zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Fond vznikl v roce 1993 a převzal majetek někdejšího Svazu socialistické mládeže (SSM). Likvidátor fondu Pavel Žák podle žalobců v roce 2004 neoprávněně uzavřel 36 kupních smluv a za nevýhodné ceny prodal státní pozemky, rekreační objekty a další nemovitosti. Údajně tím způsobil škodu přes 215 milionů korun. Žák obvinění odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám