Hlavní obsah

Lidé budou mít právo použít zbraň k obraně státu, rozhodla Sněmovna

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Majitelé legálně držených zbraní mají mít ústavní právo použít je při zajišťování bezpečnosti státu. Novelu zákona o bezpečnosti, která má být reakcí na spornou evropskou směrnici o regulaci zbraní, ve středu schválila Sněmovna.

Záznam z jednání Sněmovny o ústavní novele zákona o držení zbraní Video: psp.cz

 
Článek

Jelikož se jedná o ústavní novelu, k jejímu přijetí bylo potřeba 120 hlasů. Pro normu nakonec hlasovalo 139 poslanců ze 168 přítomných, proti jich bylo pouze devět především z řad lidovců a TOP 09.

Norma, kterou nyní posoudí Senát, by dala majitelům legálně držených zbraní možnost zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti Česka.

Novela se v dolní komoře řešila od středečního rána. Podepsalo ji 35 poslanců včetně ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) podotkl, že Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí na světě. „Máme kvalitní zbraňovou legislativu, propracovaný systém získávání zbrojních průkazů. Problém má ale EU, snaží se odzbrojit evropské obyvatelstvo,“ prohlásil.

Vábnička na voliče, míní Farský

V tom mu oponoval místopředseda ústavně-právního výboru Jan Farský z TOP 09. Podle něj se jedná pouze o vábničku na voliče.

„Stojíme před tím, jestli se připojíme o hlasy voličů, že jim budeme nalhávat, že za ně svádíme boj, že přijímáme zákon a přechytračíme EU. Nedosáhneme tím ale vůbec ničeho. Přestaňme používat argument boje svatého proti EU,“ apeloval na své kolegy.

Jiný názor má místopředsedkyně výboru pro bezpečnost a pro obranu Jana Černochová (ODS). „Přiznejme si, že tato novela nepovede k zastavení nesmyslné zbraňové evropské směrnice, ale je prvním krokem, aby to držitele zbraní tolik nezasáhlo,“ hájila předlohu. Zdůraznila, že ozbrojené složky státu nemohou být vždy a všude.

Předkladatelé návrhu v důvodové zprávě uvádějí, že účelem normy je mimo jiné „reagovat na nově zesilující bezpečnostní hrozby, zejména pokud jde o nebezpečí násilných aktů, např. izolovaných teroristických útoků, aktivních útočníků, popř. jiných násilných hybridních hrozeb.“

Předkladatelé upozorňují, že ochrana zejména měkkých cílů nemůže být nikdy plně zajištěna bezpečnostními kapacitami státu, které nemohou být v permanentním dosahu kdykoliv a kdekoliv, kde se vyskytují lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám