Hlavní obsah

Lichtenštejnové u soudu neuspěli, miliardové majetky se vracet nebudou

Aktualizováno

Břeclavský soud v pátek zamítl jednu z žalob Nadace knížete z Lichtenštejna na český stát, kterou se domáhala vrácení původního rodového majetku, mezi nějž patřily například zámky Valtice či Lednice.

Foto: Petr Horník, Právo

Lichtenštejnové kolem svého lednického sídla vybudovali jeden z největších evropských parků.

Článek

U soudu v Břeclavi šlo také o 10 000 hektarů lesů a půdy. Mezi 14 státními institucemi, jež u břeclavského soudu žalobě čelily, byly Lesy ČR, Národní památkový ústav, Povodí Moravy, Státní pozemkový úřad či Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Československý stát zkonfiskoval po válce 69 tisíc hektarů pozemků a desítky zámků a dalších budov přímo lichtenštejnskému knížeti Františku Josefu II. a 14 tisíc hektarů ostatním členům rodu.

Majetek byl konfiskován prezidentským dekretem 12/1945 „o konfiskaci a urychleném rozdělení zemědělského majetku Němců, Maďarů, jakož i zrádců a nepřátel českého a slovenského národa“ s odůvodněním, že šlo o německý majetek.

Spor o majetek Lichtenštejnů se bude řešit u evropského soudu

Domácí

Nadace ve svých žalobách vůči ČR žádá navrácení většiny tohoto majetku vyjma toho, který je dnes v držení obcí, církví nebo soukromníků s tím, že Lichtenštejni nebyli Němci, a proto na ně nelze dekret vztahovat.

Lichtenštejnský kníže František Josef II. se ale podle tehdejšího správního orgánu přihlásil ve 30. letech 20. století k německé národnosti, a proto jeho majetek propadl po 2. světové válce na základě Benešových dekretů státu.

Lichtenštejni znovu žádají majetek v Česku

Domácí

Proti žalobám se brání několik státních institucí a ty se shodují, že není možné vracet majetek konfiskovaný před únorem 1948.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám