Hlavní obsah

Letos naposledy je vysoká škola bez poplatků

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě letos budou moci vysokoškoláci studovat bez poplatků. Už za rok v říjnu to má být jinak. Ministerstvo školství finišuje s novelou VŠ zákona, která umožní zavést několikatisícové roční zápisné poté, co vládní koalice opustila záměr spustit přímo školné. To by bývalo dosahovalo i desetitisíců korun za semestr. Plánované poplatky za studium přitom letos na jaře vyhnaly tisíce studentů do ulic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministr školství Petr Fiala v rozhovoru pro Právo zatím nechtěl říct, na kolik přesně by mohlo studium vyjít, ale prozradil, že už od začátku příštího akademického roku by mohlo být studium zpoplatněno.

Ovšem až poté, co budou zváženy všechny varianty sociálních dopadů na studenty a možnosti jejich kompenzace. Není stále jasné, zda by se poplatek vztahoval i na stávající studenty.

Aby Fiala předešel spekulacím, že by se mohlo zápisné do budoucna neřízeně zvyšovat jako třeba v Británii, rád by konkrétní částku stanovil zákonem.

„V zájmu toho, aby byli všichni klidní, si dovedu představit, že horní hranici zápisného dáme přímo do vysokoškolského zákona, aby ji nebylo tak snadné měnit,“ sdělil Právu ministr.

Konkrétní částka je zatím otázkou

Každý pohyb s výší zápisného by tak musel projít parlamentem. Podle Fialy to sice v zahraničí není časté, ale je prý třeba předejít obavám, že by se zápisným libovolně žonglovali úředníci, šéf resortu či dokonce samotné školy. Znásobení poplatků v Británii vedlo k ostrým protestům studentů.

Na stanovení konkrétní částky zatím ministerstvo pracuje. Fiala pouze naznačil, že by se mohlo jednat o částky v relaci několika tisíc ročně, jak před časem navrhovala Univerzita Karlova.

„Tehdy se mluvilo o pěti šesti tisících ročně, a to jsou částky, které při debatě o zápisném mají všichni tak trochu v hlavě,“ nastínil ministr.

Fiala je také zastáncem varianty, že by zápisné nebylo pro všechny školy povinné, částku by si mohly i určit, pouze by nesměly překročit danou horní hranici.

Zaplatí i ti, co už studují? Nejasné

Především však zdůraznil, že poplatek musí být sociálně únosný a nemůže nikomu bránit ve studiu na vysoké škole.

Jednou z možností, se kterou ministerstvo pracuje, je, že by některé sociální skupiny byly rovnou od zápisného osvobozeny. Nicméně částka může být prý i natolik nízká, že nebude tohoto nástroje třeba.

Nadále se také uvažuje o zavedení půjčky pro studenty, kteří by ji potřebovali, a kterou by za výhodných podmínek stát garantoval. „Takovéto nástroje jsou v zahraničí obvyklé a myslím si, že je dobré něco takového mít,“ poznamenal Fiala.

Připomněl zároveň, že stát už nyní řadě studentů pomáhá, a to například prostřednictvím sociálních stipendií, příspěvky na ubytování, stravu, daňovými úlevami apod.

Předmětem diskusí a analýz je i možnost zavedení věkové hranice, stanovující dokdy má student právo na pomoc při studiu.

Na otázku Práva, zda se bude zápisné vztahovat pouze na nové studenty, anebo na všechny, tedy včetně těch, kteří už studují, Fiala odpověděl: „Je to otázka právní analýzy, protože je na to více názorů. Nicméně většina říká, že v tomto případě nejde o typ poplatku, který by nemohl být vztažen na všechny. Ale nechtěl bych se vymezovat, dokud nemám relevantní právní analýzu a pevný názor na to, jak to má být.“

Anketa

Považujete zavedení zápisného na vysokých školách za správné?
Ano
25 %
Ne
75 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22932 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám