Hlavní obsah

Letadla na olympiádě v Soči budou pod českým dohledem

Právo, ner

Když ruský prezident Vladimír Putin v minulých dnech navštívil Soči, aby osobně překontroloval přípravy zimních olympijských her, byl jeho vládní letoun zaměřen systémem sledování leteckého provozu, který na modernizovaném letišti v Soči instalovala pardubická firma ERA.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bezpečnost letového provozu v době olympiády bude plně v rukou zařízení vyvinutého společností ERA. Ta je dnes následovníkem Tesly Pardubice, pro kterou byly v Ústavu pro výzkum radiotechniky Opočínek vyvíjeny radary pro civilní i vojenské účely. Tady vznikla i legendární Tamara, která dokázala odhalit neviditelné americké bombardéry Stealth, a jeden z nejmodernějších radarů v zemích NATO, Vera.

„ERA zakázku získala mimo jiné i díky dobré pověsti. V minulosti například využila svou technologii na moskevském letišti Domodědovo. Systém v Soči byl oficiálně uveden do provozu po sérii testů teď v listopadu,“ informovala mluvčí ERA Lenka Stejskalová Reichová.

Data dodávají i vozy na letišti

„Úspěšných kontrolních testů se osobně účastnil i ruský náměstek ministra dopravy Alexandr Vjačeslav Neradko,“ dodala mluvčí.

Sledovací systém pardubické firmy ERA je unikátní i tím, že informace o letadlech dodávají stabilní radarové body i zařízení umístěná na vozidlech, která se pohybují po letištní ploše. ERA má významné postavení v civilní radarové technice.

Její zařízení slouží už na 130 civilních a vojenských letištích ve 47 zemích čtyř kontinentů. Na zakázce v Soči spolupracovala ERA s respektovanou ruskou společností JSC LEMZ R.

Zimní olympijské hry v Soči se budou konat 7. až 23. února 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám