Hlavní obsah

Lessy odměnil policejní ředitele víc, než směl. Kubice zuří

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

Policejní prezident Petr Lessy překročil o desítky tisíc korun loňské limity na odměny pro policejní špičky, na kterých se přitom v létě dohodl s ministrem vnitra Janem Kubicem.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

V červenci kvůli tomu ministr vydal závazný pokyn, podle kterého mohl Lessy svým náměstkům udělit za celý rok každému 250 tisíc korun, ředitelé krajských policejních správ a šéfové celorepublikových útvarů od něj mohli dostat maximálně 200 tisíc.

Sám Lessy přitom s nově nastavenými stropy souhlasil a dosavadní praxi extrémních, až téměř miliónových odměn z předchozích let stejně jako Kubice tvrdě kritizoval.

Lessy v úterý na dotaz Práva připustil, že u svých náměstků přesáhl určený strop zhruba o dvacet tisíc, v případě ředitelů krajských policejních správ o deset až šedesát tisíc.

„Garantuji vám, že u mých náměstků, kde je limit 250, tak nebyl překročen víc než na nějakých 270 tisíc. Jak u těchto náměstků, tak u krajských ředitelů se jedná o desetitisícové částky,“ přiznal v úterý Lessy.

Limity pro odměny na rok 2011
Policejní prezident 300 000 Kč
Náměstci policejního prezidenta 250 000 Kč
Ředitelé krajských správ a celostátních útvarů 200 000 Kč

A ministr, který už nedávno s Lessym zahájil kázeňské řízení kvůli jeho upovídanosti ve sporu se zlínskými policejními šéfy, teď kvůli prezidentově štědrosti zuří.

„Vidím v tom zásadní porušení pokynu ministra v době intenzivního hledání systémových úspor,“ řekl k tomu v úterý Právu Kubice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

„Já v tom (porušení) nevidím, protože kázeňská pravomoc je v podstatě na mně a na těch, kterým jsem to delegoval,“ reagoval na ministrova slova Lessy.

Nelibost neskrýval ani předseda policejních odborářů Milan Štěpánek. „Je to nejenom porušení nařízení, ale především další jasný důkaz, že úsporná opatření se týkají jen někoho. Bylo by dobré se zeptat policistů ve výkonu, o kolik tisíc víc dostali oni na odměnách, než byl jejich limit, který rozhodně není vysoký,“ sdělil Štěpánek.

Lessy překročení „nepřekročitelných“ limitů hájí s tím, že výše celkových odměn se v průběhu loňského roku několikrát měnila. Na jaře byl podle něj strop určen částkou 480 tisíc korun a prvních více než šest měsíců podle toho policie fungovala.

Odměna za práci na reformě

„Já jsem na to samozřejmě i pana ministra upozorňoval, a proto jsem s ním vyjednával, že tam může být nějaké drobné překročení, protože jsem v druhém pololetí potřeboval nějaký manévrovací prostor,“ poznamenal Lessy.

Doplnil, že ředitelům krajských správ rozdával odměny ve větším rozptylu než svým náměstkům. „U krajských ředitelů je to od necelých sto tisíc až po víc než 260 tisíc korun. Tato částka je ale pouze u jednoho ředitele, u kterého jsme byli s panem ministrem domluveni, že za přípravu komisí to bude odměna mimo rámec,“ podotkl Lessy.

Oním náměstkem je šéf karlovarské policejní správy a někdejší policejní prezident Oldřich Tomášek, který vedl expertní ministerskou komisi, jež navrhla razantní úspory u policie i rušení řady funkcionářských míst ve sboru.

V případě zmíněných ředitelů krajských správ Lessy podle informací Práva překročil daný dvousettisícový limit u devíti z nich. Podle svých slov proto, že se účastnili různých odborných komisí připravujících velkou reorganizaci a zeštíhlení policie.

Na otázku, proč dostali odměny přes limit i jeho náměstci, Lessy odpověděl, že na reorganizaci pracovali všichni, tedy i náměstkové policejního prezidenta.

Limit hrubého, nebo čistého?

„Paradoxem je, že kdyby se řeklo, kolik dostali v čistém, tak je ten limit dodržen. Ten pokyn (ministra) byl velmi obecný, nebyl přesně formulován,“ poznamenal Lessy.

Kubice podle něj v pokynu neupřesnil, zda je limit celkových ročních odměn v hrubých či čistých částkách.

Sám se proto podle svých slov rozhodl nynější systém odměn změnit. V pondělí podepsal nový závazný pokyn policejního prezidenta, v němž už nebudou konkrétní maximální roční částky pro funkcionáře, odměny pro všechny se prý budou nyní vázat na hrubé platy policistů.

„U odměn, které se započítávají do výsluh, nesmí ta částka za celý rok přesáhnout jednonásobek hrubého platu, u kázeňských nesmí přesáhnout dvojnásobek hrubé mzdy. Takže je to zastropování ještě nižší než doposud,“ dodal Lessy.

Prezident rozhoduje o odměnách pro své náměstky a pro ředitele krajských správ, šéfům celostátních útvarů vyměřují odměny prezidentovi náměstci.

Ještě v roce 2010, tedy za úřadování policejního prezidenta Oldřicha Martinů, se odměny vyplácely daleko velkoryseji. Nejvíc dostal šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta a tehdejší ředitel protikorupční policie Libor Vrba, když si oba přilepšili za rok o více než 800 tisíc korun. Podle zjištění Práva Vrbův nástupce Tomáš Martinec i Šlachta loni dostali každý po 230 tisíci korunách.

Reklama

Výběr článků

Načítám