Hlavní obsah

Léky s pseudoefedrinem by měly být na občanku, míní Senát

Novinky, ČTK, Lubomír Holuša
Praha
Aktualizováno

Senát v pátek vrátil Sněmovně k novému projednání novelu zákona o návykových látkách. Doplnil ji úpravami, podle nichž by se léky s obsahem pseudoefedrinu mohly prodávat po předložení občanského průkazu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Znamená to, že by si lidé mohli i nadále kupovat léky proti nachlazení, které obsahují pseudoefedrin, bez receptu. Lékárník by však zkontroloval občanský průkaz kvůli přiměřenosti takového nákupu. Jak prohlásil náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek, omezení bude spočívat v množstevním, časovém či věkovém limitu, což umožní vést evidenci o tom, v jakém množství a jakým zákazníkům jsou léky vydávány.

Důvodem opatření je snaha zamezit nákupu léků kvůli výrobě pervitinu. Droga se údajně vyrábí až z 80 procent prodaných přípravků. 

Sněmovna v únoru rozhodla, že léky s obsahem pseudoefedrinu budou jen na recept. Jedná se o léky Modafen, Paralen Plus, Panadol Plus Grip, Nurofen Stopgrip či Aspirin Complex.

Rozhodnutí však u odborné veřejnosti vyvolalo rozporuplné reakce. Proti byla i ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS), podle níž nutnost získat recept kvůli běžným lékům pacientům značně zkomplikuje život.

Podle senátora Tomáše Julínka (ODS), který ještě jako ministr normu připravoval, by se novela měla ještě rozšířit o další návykové látky v lécích, jako je kodein či efedrin. Jeho návrh navíc zvyšuje postižitelnost drogových dealerů.

Výdej léků na občanský průkaz bude možný, až se lékárny připojí k centrálnímu úložišti dat, podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) tedy od května.

Reklama

Výběr článků

Načítám